Anna Karenina

Informatii generale

Anna Karenina este un roman scris de Lev Tolstoi, unul dintre cei mai celebri scriitori ai literaturii ruse, publicata pentru prima oara in 1878 si considerata unul dintre cele mai bune romane.

De-a lungul timpului, acest roman a fost adaptat in numeroase filme, scene de teatru, opera, balet si drame la radio.
Anna Karenina

Plotul

Anna Karenina este un roman complex, structurat in 8 parti in care apar mai mult de o duzina de personaje importante si care are aproximativ 800 de pagini (numarul acestora variaza in functie de traduceri).

Temele principate abordate de Tolstoy in aceasta lucrare monumentala sunt urmatoarele: tradarea, credinta, familia, casatoria, societatea rusa imperiala, dihotomia mediu rural/oras, pasiuni care ne distrug.

Plotul se axeaza pe relatia extramaritala intre Anna si ofiterul Vronski, care are o anumita reputatie in cercurile din Sankt Petersburg pe care le frecventeaza. Ei ajung in Italia, insa pasiunea de la inceput nu este de ajuns pentru a face ca relatia sa mearga, asa ca se intorc in Rusia, unde povestea lor de dragoste sfarseste tragic.

Cel de-al doilea fir narativ principal urmareste viata lui Levin, un personaj care se bazeaza foarte mult pe Tolstoi insusi, care respinge viata stralucitoare a orasului pentru a se retrage in mediul rural.

 

ANNA KARENINA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Anna Karenina

elefant

Anna Karenina

carturesti

Anna Karenina

libris

Anna Karenina

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Considerat unul dintre cele mai bune exemple de fictiune realista, Tolstoi a considerat ca romanul Anna Karenina a fost primul sau roman adevarat. ( lucrarea Razboi si Pace a considerat-o mai mult decat un roman). Foarte multi critici literari din trecut, dar si din prezent, considera aceasta carte ca fiind unul dintre cele mai bune romane scrise vreodata ( inclusiv Dostoevski, Nabokov si Faulkner).

Stilul lui Tolstoi in Anna Karenina este considerat de multi critici ca fiind unul de tranzitie, formand o punte intre romanul realist si cel modern. Romanul este povestit dintr-o perspectiva obiectiva, la persoana a III-a, omnisicienta.

Naratorul pare ca stie si lucruri pe care personajele nu le stiu, schimbandu-si perspectiva asupra mai multor personaje majore, desi se concentreaza cel mai adesea asupra stilului de viata opus si a atitudinilor protagonistilor sai centrali, Anna si Levin. Ca atare, fiecare dintre cele opt sectiuni ale romanului contine variatii interne ale tonului. Gandurile si actiunile lui Stepan Oblonsky sunt povestite pe un ton satiric, iar intalnire sociale ale lui Levin pe unul tensionat. O mare parte din ce-a de-a saptea parte descrie in mod fluid gandurile Annei.

De ce merita sa cumperi cartea

Merita sa citesti cartea Anna Karenina deoarece este genul acela de lectura colosala, care iti va restructura modul in care privesti lumea. Meritul lui Tolstoi, pe langa atentia la detalii, este faptul ca nu a creat personaje negative, ci doar confuze, scindate de anumite conflicte interioare.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu