Bastarda Istanbulului

Informatii generaleBastarda Instanbulului

Romanul Bastarda Istanbulului este scris de Elif Shafak, autoare de nonfictiune originara din Turcia. Are un doctorat in studii politice, a profesat ca profesor in universitati de renume precum Oxford, este mombru fondator al European Council on Foreign Relations, speaker TED Global, activista a drepturilor femeilor si cea mai citita autoare din tara sa de origine.

Bastarda Istanbulului a fost publicata in anul 20016 si a devenit in scurt timp bestseller international. In cele peste 400 de pagini, cartea abordeaza o etapa importanta a istoriei si trage un semnal de alarma asupra modul in care sunt percepute si tratate femeile.

Cartea a aparut si in tara noastra prin intermediul editurii Polirom in anul 2012 si face parte din colectia Top 10+.

Plotul

Cartea Bastarda Istanbulului le are in prim plan pe cele doua protagoniste Asya si Armanoush, doua adolescente a caror cultura difera enorm. Una locuieste in Istanbul, iar cealalta in Statele Unite ale Americii. Cele doua au un destin oarecum comu, surprinzator si plin de secrete, ambele provenind din familii dezbinate.

Povestile lor sunt spuse in paralel pentru a accentua diferentele culturale si modul in care sunt privite cu alti ochi pentru simplul fapt ca s-au nascut femei. Interesant este faptul ca autoarea pulseaza, relatand elemente importante care contureaza conflictul dintre armeni si turci, dezvaluind cititorului fapte si evenimente care au o nuanta devastatoare, dar si istorica.

Cele doua tinere se cunosc pe internet, iar Armanoush decide sa calatoreasca in secret in Turcia pentru a afla mai multe detalii despre trecutul tumultos al familiilor. Ajuns in Turcia afla lucruri care o zdrucina si povestea se schimba complet. Spre final aflam ca unele secrete ar trebui pastrate ferecate pe vecie.

BASTARDA ISTANBULULUI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

elefant

Bastarda Istanbulului

carturesti

Bastarda Istanbulului

libris

Bastarda Istanbulului

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cartea este impartita intre cele doua protagoniste. Deoarece sunt prezentate in paralel, deseori veti avea impresia ca naratorul este schimbat, pentru a face loc caracteristicilor celuilalt personaj feminin. Insa autoarea reuseste sa imbine cumva povestile de viata a doua fete total diferite, dar pe care le uneste ceva mai puternic decat ele.

Stilul de scriere al autoarei este armonios, detaliaza cu migala vestimentatia, arhitectura si comportamentul fiecarui personaj, astfel incat cititorul sa se simta ca si cand ar fi parte importanta a povestii.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca sunteti pasionati de istorie si de genul acesta de lecturi care abordeaza tematica discriminarii pe baza de sex, atunci Bastarda Istanbulului trebuie sa fie o lectura de pe lista de must-read!

Este o carte usor de parcurs, dar cu un final cutremurator. Cu siguranta nu este genul de carte la care sa ramaneti indiferenti deoarece este pur si simplu devasatoare poveste tinerelor.

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

1 comentariu
  1. Nu am citit cartea, dar pare foarte interesanta din descriere. O voi cumpara cu siguranta!

Comentariu