Crima si pedeapsa

Informatii generale

Crima si pedeapsa este unul dintre cele mai celebre romane scrise de autorul rus F. M. Dostoevsky. A fost publicat pentru prima oara in anul 1866.

Romanul este considerat prima mare lucrare a perioadei sale mature din cariera sa prestigioasa de scriitor. De-a lungul timpului, romanul a fost adaptat in peste 25 de filme.

Crima si pedeapsa Plotul

Romanul se concentreaza asupra durerii psihice si a dilemelor morale ale protagonistului Raskolnikov, un fost student sarac din Sankt Petersburg, care pune la cale un plan de a ucide o femeie batrana pentru a-i fura banii.

El ajunge sa isi duca la capat acest plan. Inainte de a comite crima, este de parere ca odata ce va optine banii va putea scapa de saracie si va continua sa faca fapte marete, insa este chinuit de remuscari si devine destul de confuz dupa comiterea crimei duble.

In cele din urma, Roskolnikov este condamnat la opt ani de inchisoare pentru crima comisa. Numai dupa ce petrece un timp in inchisoare, protagonistul incepe sa se caiasca cu adevarat si sa se vindece din punct de vedere moral.

 

CARTEA CRIMA SI PEDEAPSA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Crima si pedeapsa

elefant

Crima si pedeapsa

carturesti

Crima si pedeapsa

libris

Crima si pedeapsa

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Ceea ce se remarca cu adevarat in romanul Crima si pedeapsa este profunzimea psihologiei umane pe care Dostoievsky este capabil sa o creioneze cu maiestrie, precum si in celalalte romane ale sale. Caracterele sale nu sunt unidimensionale sau impartite in bune si rele.

Dostoevsky exploreaza precum un demiurg omniscient motivatiile, dorintele si temerile personajelor sale. In plus, si personajele secundare sunt bine conturate si au un rol important in desfasurarea actiunii, nu doar protagonistul.

Tensiunea cartii atinge punctul culminant in momentul in care protagonistul se contrazice cu detectivul Porifory, cei doi angajandu-se in adevarate batalii psihologice. Psihologia pe care o exploreaza Dostoevsky este una complexa, mai ales in conditiile in care autorul rus a explorat anumite teme destul de intense chiar inainte de teoriile lui Freud si Jung.

El exploreaza cateva teme grele in materie de criminalitate si pedeapsa precum si ideea de “supraom” si conceptul machiavelian cum ca scopul ar scuza mijloacele. Investigheaza ideea de pacat precum si prapastia dintre clasele superioare si inferioare. Insa nu trebuie sa iti faci griji ca acest roman este plictisitor. Intr-adevar, in primele 100 de pagini actiunea poate parea destul de lenta, deoarece autorul pune aici bazele romanului, insa restul romanului escaladeaza intr-o maniera intensa. Uneori, poate parea melodramatic, insa si in aceste contexte Dostoevky stie cum sa mentina linia realismului.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca doresti o lectura puternica, care sa te marcheze si sa te faca sa iti pui tot felul de intrebari, atunci aceasta carte este exact ce ai nevoie. Dincolo de faptul ca romanul apartine literaturii clasice, capata valori atemporale si este unul dintre cele mai bine scrise romane ale literaturii ruse.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu