Cumpana destinelor

Informatii generale

Cumpana destinelorCartea Cumpana destinelor a fost lansata in anul 2018 si reprezinta cea de-a doua parte a romanului din indrgaita serie young adult: Pecetea mortii. Datorita succesului rasunator al primei parti, autoarea Veronica Roth a lansat la scurt timp volumul doi, insa se vehiculeaza ca seria va contine in total 4 volume. Nu este de mirare, in special fiindca tot ea este autoarea unei alte serii de succes intitulate Divergent, serie cu care a devenit consacrata in lumea literaturii moderne.

Cumpana destinelor are tot ce le-a placut fanilor la Pecetea mortii: personajele lor preferate, calatoriile in spatiu, locatii periculoase, dar captivante si tensiuni interplanetare. Acestea fiind spuse, desi sunt doua romane din aceeasi serie care spun o poveste continua, acestea sunt foarte diferite.  In timp ce primul construia povestea si creiona personajele, cel de-al doilea este mai mult dintr-o introspectiva care se intinde pe diferite planete. Se concentreaza mai putin pe lumea mai mare si mai mult pe modul in care interactioneaza personajele.

Cumpana destinelor este diferita de predecesorul prin ritmul si urgentarea povestii in sine. Intriga politica, precum si amenintarea constanta de durere si suferinta au stabilit un ritm destul de rapid in primul volum. Cel de-al doilea volum este deliberat cu miscare mai lenta. Explorarea relatiilor si crearea de noi dinamici de personaje incetinesc ritmul povestii considerabil, ceea ce ridica apoi mizele conflictului dintre protagonisti.

Plotul

Cei care au iubit Pecetea mortii se vor bucura intr-adevar sa petreaca mai mult timp cu personajele din primul roman si sa le cunoasca pe cele noi din acesta. Tocmai atunci cand credeti ca intelegeti motivatiile unui personaj si relatia cu un altul, ceva sau cineva intervine si complica totul. Este greu de numarat cati dusmani devin aliati si cati aliatii devin dusmani. Cea mai interesanta dintre aceste relatii este in mod cert cea dintre Cyra si Akos. Dupa evenimentele de la sfarsitul primului roman, amandoi eroii nostri sunt nedeslusiti, chiar si unul pentru celalalt. Desi Cyra a reusit sa scape de moartea si mostenirea ei groaznica a numelui Noavek, Akos a esuat in cele din urma in misiunea sa de a-si salva fratele. Romanul exploreaza in mod eficient urmarile evadarii lor si cat de mult control are soarta individuala asupra vietii lor. Povestile si relatia lor nu au mers exact acolo unde am crezut ca vor duce, ceea ce cantareste enorm in construirea intrigii.

Dupa ce domnitorul surorii gemene a lui Thuve a murit in Pecetea mortii, ea declara razboi pentru Shotet. Desi razboiul poate parea ca ar trebui sa fie relativ continut (deoarece planeta este ignorata pe larg de alte planete din sistem), razboiul prezinta o oportunitate pentru alti conducatori si civilizatii. Aceasta amenintare escaladata este mereu prezenta prin roman si, prin ochii a doi naratori (fratii lui Akos Cisi si Eijeh). Astfel, Roth le ofera cititorilor o perspectiva noua.

CUMPANA DESTINELOR ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

elefant

Cumpana destinelor

carturesti

Cumpana destinelor

cartepedia

Cumpana destinelor

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Volumul acesta se concentreaza pe razboiul dintre galaxii. Un razboi dezordonat si complicat, dar autoarea a introdus cateva idei intrigante. Desi este putin probabil sa obtinem un alt roman din aceasta serie, suntem foarte curiosi daca planetele isi vor gasi in sfarsit echilibrul. Desi stilul de scriere al autoarei este usor de parcurs, dat fiind faptul ca publicul tinta este format din adolescenti, acest nou volum vine cu o serie de idei, ipoteze si personaje noi. Poate putin prea multe incat sa poata face fata cititorul, ori sa poata retina de la prima citire.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca v-a placut Pecetea mortii si aceasta lume complicata pe care Veronica Roth a creat-o, veti fi cu siguranta un fan al cartii Cumpana destinelor. Aceasta continuare urmareste o lupa pentru toate aspectele subestimate si neexplorate ale primului roman, oferind cititorului o privire mai atenta, in acelasi timp, clarificand parti din ceea ce am crezut ca stim despre lume si despre personajele aflate in primul roman.

2.6 Total Score

8.8Editor's score
Pret
8.5
Actiune
9
Personaje
9
2.6User's score
Pret
0
Actiune
0
Personaje
8
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

1 comentariu
 1. 1.3
  Pret
  0
  Actiune
  0
  Personaje
  80

  De ce nu scrieti si de Regina Rosie? Este o serie foarte interesanta.

  Helpful(0) Unhelpful(0)You have already voted this

Comentariu

Your total score