D-l Goe

Informatii generale

Cartea D-l Goe este o schita scrisa de catre celebrul dramaturg si prozator Ion Luca Caragiale. Schita in proza face parte din volum “Momente si schite” publicat in anul 1901.

D-l Goe Plotul

Actiunea spumoasa incepe cu asteptarea trenului pe un peron din Urbea X cu cele 4 personaje in jurul carora graviteaza intreaga carte si anume, D-l Goe, personaj principal – copilul rasfatat, needuca si obraznic- Mam’mare, Mamita si Tanti Mita- personaje secundare. Cele 3 doamne, bunica, mama si matusa tanarului Goe sunt o intruchipare a lipsei de educatie, a oamenilor care vor sa para in societate ceea ce nu sunt.

Toata actiunea spumoasa porneste de la pierderea biletelor aflate in plaria tanarului Goe. Intregile replici si momente urmate de acest eveniment sunt menite sa provoace un ras amar.

CARTEA D-L GOE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

D-l Goe

elefant

D-l Goe

carturesti

D-l Goe

libris

D-l Goe

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Personajele sunt caracterizate intr-un mod ironic, este o ironizare subtila conturata prin vorbe, fapte, gesturi menite sa trezeasca rasul, dar totodata sa puna pe ganduri cititorul. Acestea prezinta arhetipuri atemporale al societatii in care traim. Ironia este prezenta pe tot parcursul actiunii, inclusiv din titlul “D-l Goe”.

Intreaga intamplare se povesteste la persoana a III-a, naratorul fiind prezent in text prin diverse replici acide, pline de umor si ironie la adresa personajelor, lasand astfel loc unei povestiri cursive, libere si foarte apropiata de cititor. Naratiunea se impleteste cu dialogul, creand astfel dinamism si esenta operei.

De ce merita sa cumperi cartea

D-l Gope este opera ce trebuie citita de catre orice om deoarece intelesul ei este profund, foarte bine conturat si in esenta tragic. Prezinta societate dura, goal, fara masti si intelesuri obscure, prezinta personalitati valabile si in ziua de astazi.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu