De veghe in lanul de secara

Informatii generale

De veghe in lanul de secara este o nuvela clasica publicata de J.D.Salinger in intregime in anul 1951. De-a lungul timpului, aceasta nuvela a devenit populara in randul adolescentilor de pretutindeni datorita tematicilor abordate: alienarea si furia adolescentina. Protagonistul romanului, Holden Caulfield, a devenit un simbol pentru aceasta idee a rebeliunii adolescentine.

Plotul

Adolescentul Holden Caulfield locuieste intr-o institutie din America, in anul 1951. La inceputul nuvelei, intentioneaza sa semute la fratele sau DB, dupa ce va iesi din institutie. In timp ce asteapta acest moment, Holden isi aminteste evenimentele Craciunului trecut.
Aceasta retrospectiva incepe cu exmatricularea lui Holden de la Pencey, o scoala exclusivista, din cauza notelor proaste, si nu se mai putea intoarce acolo pana dupa vacanta de Craciun. El intentioneaza sa se intoarca acasa in acea zi, dar in primul rand ii face o vizita in New York unui fost profesor. Restul firului narativ urmareste aventurile lui Holden in New York, actiunea evoluand gradual pana la momentul in care cititorilor le este dezvaluit motivul pentru care protagonistul ajunge sa fie internat in institutia in care se afla la inceputul anului.

 

DE VEGHE IN LANUL DE SECARA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

De veghe in lanul de secara

elefant

De veghe in lanul de secara

carturesti

De veghe in lanul de secara

libris

De veghe in lanul de secara

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Nuvela este narata dintr-o perspectiva subiectiva, extrem de personala si intensa, din punctul de vedere al protagonistului Holden Caulfied. Sunt urmarite procesele sale de gandire exacte.
Se pot observa anumite fluxuri in ideile sale si anumite schimbari de “tonalitate” pe parcursul episoadelor povestite de Holden in aventurile sale in orasul New York. De-a lungul timpului, multi critici literari au comentat ca J.D. Salinger a reusit in aceasta nuvela sa transpuna exact chintensenta discursului colocvial al adolescentilor acelor timpuri.
In ciuda tonului pe alocuri sumbru al cartii, aceasta nuvela este studiata in scoli inca de pe bancile gimanziului mai ales datorita finalului optimist, care seteaza in mintea societatii ideea ca aceasta alinare a adolescentilor este doar o faza.

De ce merita sa cumperi cartea

Indiferent de varsta pe care o ai, cartea De veghe in lanul de secara este genul de carte clasica pe care de fiecare data cand o lecturezi, o vei citi cu alti ochi si vei descoperi lucruri noi despre tine si despre acel adolescent “furios” care se afla adanc inchis in sufletul tau dar uneori iese la suprafata. In acest sens, merita sa citesti aceasta nuvela iconica pentru adolescentii de pretutindeni.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu