Enigma Otiliei

Informatii generale

Enigma Otiliei este unul dintre romanele clasice ale literaturii romanesti, scris de George Calinescu in anul 1938. Practic, in literatura noastra, reprezinta chintesenta a ceea ce inseamna un roman de tip balzacian. Romanul se incadreaza in structura curentului literal realist, iar temele principale se structureaza dupa o schita balzaciana si citadina. Totodata, este un bildungsroman, prezentand maturizarea protagonistului Felix Sima.

Plotul

Romanul reprezinta povestea de maturizare a lui Felix Sima, un tanar de 18 ani care vine in Bucuresti pentru a studia la Facultatea de Medicina si ajunge la unchiul sau, Costache Giurgiuveanu.
Aici, cunoaste intrigile familiei, formata din matusa Aglae, unchiul Simion, si copiii acestora Titi, Aurica si Olimpia, precum si ginerele Stanica Ratiu. Dincolo de asta, laitmotivul romanului este povestea de dragoste intre Felix si Otilia, fata vitrega a lui Costache, de care Felix se indragosteste. Otilia vede insa totul mai degraba ca pe un joc. Ea este curtata de Leonida Pascalopol, un prieten de familie bogat si mai in varsta. Practic, pe langa situatia cu lupta pentru avere a familiei Giurgiuveanu, un alt punct esential al romanului este acest “triunghi amoros” intre Felix, Otilia si Leonida.

 

ENIGMA OTILIEI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Enigma Otiliei

elefant

Enigma Otiliei

carturesti

Enigma Otiliei

libris

Enigma Otiliei

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Stilul balzacian care a consacrat acest roman in literatura nationala se concretizeaza prin tehnica descrierii, mai ales a mediului si a infatisarii personajelor. In plus, George Calinescu a ilustrat prin anumite personaje anumite tipologii clasice ale structurii balzaciene, si anume avarul, gelosul si ipohondrul.
Punctul forte al autorului este ca a stiut cum sa concretizeze aceste arhetipuri clasice balzaciene intr-un context social individualizat, al Romaniei acelor vremuri. Practic, citind cartea, dincolo de cuvinte, parca admiri un tablou al acelor vremuri, creionat cu atentie la detalii.
In plus, structura balzaciana solida a romanului Enigma Otiliei este intarita si de folosirea laitmotivelor paternitatii si a mostenirii (ce seteaza foarte bine personajele in acele timpuri).

De ce merita sa cumperi cartea

Dincolo de faptul ca aceasta carte este una clasica in literatura romaneasca, iar numele ei este cunoscut de toti romanii, merita sa citesti aceasta carte nu doar in calitate de elev in clasa a XII-a, atunci cand esti oarecum “fortat” de imprejurari sa o studiezi pentru examenul important de bacalaureat. Lecturarea ei intr-un context in care esti adult te va ajuta sa observi anumite aspecte balzaciene care inca merg aplicate in Romania zilelor noastre si sa privesti astfel cu niste ochi realisti societatea actuala in care traim.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu