Fata din Tren

Informatii generale

Fata din TrenFata din Tren este un thriller psihologic publicat in anul 2015 de scriitoarea Paula Hawkins. La sfarsitul lunii Octombrie 2016, cartea a fost vanduta in aproximativ 15 milioane de exemplare in intreaga lume, iar filmul cu acelasi nume, inspirat dupa carte, a aparut tot in acea luna.

Plotul

Firul narativ este impartit intre femei, toate caracterizate de lipsa de incredere in propria persoana, dar din varii motive, fiecare cu propriile bagaje psihologice de carat. Paula Hawkins pune accentul pe Rachel, o femeie alcoolica care se deplaseaza in Londra cu trenul in fiecare zi, proiectand fanteziile sale asupra unui cuplu fermecator pe care il observa in fiecare dimineata din tren. Acest cuplu traieste chiar langa casa unde locuiesc fostul sot al lui Rachel, Tom, si noua sa sotie Anna.

In plus, cititorul poate urmari si punctul de vedere al lui Megan, straina de care Rachel devine obsedata, care, bineinteles, nu este la fel de perfecta pe cat si-o imagineaza aceasta si care are un secret intunecat.

CARTEA FATA DIN TREN – PAULA HAWKINS ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Fata din Tren Paula Hawkins

elefant

Fata din Tren Paula Hawkins

carturesti

Fata din Tren Paula Hawkins

libris

Fata din Tren Paula Hawkins

Fata din tren este un thriller bine conturat, cu o structura complexa narativa, ce trateaza anumite subiecte dure. Hawkins isi demonstreaza talentul in a alterna vocile personajelor exact la momentul potrivit pentru a ridica tensiunea.

Dezvaluirile subtile despre fiecare personaj si modul in care acestea sunt corelate cu situatia actuala sunt destul de precise, iar detaliile marunte ajung sa aiba importanta pentru dezondamantul cartii.

Cu toate acestea, climaxul cartii nu este chiar atat de convingator. Se simte uneori ca sunt prea multe piese in miscare.

Toate personajele cartii sunt vinovate de tradare. Hawkins contureaza bine toate aceste amenintari si sugestii care se tot rotesc de-a lungul firului narativ, pana la punctul in care ajunge sa isi inspaimante toate personajele. Nici unul dintre ei nu mai poate avea incredere in celelalte personaje.

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Un semn al ingeniozitatii cartii este modul in care anumite detalii extrem de importante sunt omise fara efort si apoi dezvaluite brusc in deznodamant, care te face sa vrei sa citesti cartea de la inceput, incercand sa iti explici cum de ai ratat acele semne.

Stilul cartii este unul mai degraba practic decat elegant, metaforic. Hakwins jongleaza printre perspective si intervale cu pricepere si stie cum sa dezvolte tensiunea care conduce la climax.

Intriga cartii se concretizeaza cu momentul disparitiei lui Megan. Rachel este convinsa ca ea poate dezlega misterul acestei disparitii, deoarece cu o zi in urma a vazut-o pe Megan impreuna cu un alt barbat. Politia nu o ia insa in serios din cauza dependentei de alcool si a amneziei lui Rachel, precum si a faptului ca intre Rachel si cele doua cupluri ( fostul ei sot si Anna, Megan si iubitul ei) exista o relatie tumultoasa. Printr-o serie de decizii proaste, Rachel decide sa investigheze singura disparitia lui Megan, insa in loc sa imbunateasca lucrurile, le inrautateste.

De ce merita sa cumperi cartea

Fata din Tren este un thriller psihologic ingenios, cu personaje bine conturate ce tine in suspans cititorul pe intregul parcurs narativ. Este o carte  ce transmite stari, trairi si are puterea sa intorduca cititorul in lumea prezentata, in trenul vechi.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu