Ferma animalelor

Informatii generale

Cartea Ferma animalelor este o nuvela a lui George Orwell si este cea mai cunoscuta alegorie satirica a totalitarismului sovietic. Publicata in 1946, cartea reflecta evenimente care au avut loc in perioada Stalin. Orwell, socialist democratic si membru al Partidului de mai multi ani, a fost un critic pentru Stalin si a fost suspect de stalinismul dirijat de Moscova.

Ferma animalelor se numara printre cele mai cunoscute carti din istoria recenta a literaturii. Imaginea politicului portretizata in chip de animale si imaginata de autor se poate aplica inclusiv in zilele noastre, motiv pentru care ramane o carte de capatai pentru multi oameni.

Orwell a scris cartea in urma experientelor sale din timpul razboiului civil spaniol, care sunt descrise intr-o alta opera a sa. El a vrut sa fie o condamnare puternica a ceea ce a vazut drept coruptia stalinista a idealurilor socialiste originale. Pentru prefata unei editii ucrainene pe care a pregatit-o in 1947, el a descris ca ideea de a crea o ferma i-a venit doarece a realizat ca oamenii exploteaza animale in acelasi mod in care oameii bogati ii epxloateaza pe cei saraci.

Ferma Animalelor George Orwell Plotul

Cartea spune povestea despre revolta unei ferme impotriva oamenilor. O poveste in care porcii preiau superioritatea intelectuala, antrenand caii, vacile, oile si restul animalelor pentru a-si recunoaste maretia.

Personajul Napoleon ii antreneaza pe tinerii catelusi sa fie paznicii sai, instigand treptat o domnie a terorii. Vechii adepti credinciosi nu se gasesc mai bine in ceea ce priveste mancarea si munca decat erau atunci cand omul ii stapanea. Dizgratia lor finala apare cand vad Napoleon si Squealer se imbraca precum dusmanii lor. O declaratie de baza a relelor dictaturii prin faptul ca nu corupe doar liderii, dar si inteligenta si constientizarea celor condusi, astfel incat tirania este inevitabila. Animalele domnului Orwell exista la propriu, transformand cartea intr-o parodie politica exceptionala.

CARTEA FERMA ANIMALELOR ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Ferma animalelor de George Orwell

carturesti

Ferma animalelor de George Orwell

elefant

Ferma animalelor de George Orwell

libris

Ferma animalelor de George Orwell

cartepedia

Ferma animalelor de George Orwell

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cartea reflecta clar efectele puterii si ale coruptiei pentru o societate. Sfarsitul este unul deschis si ambiguu, care lasa loc de interpretari. Cititorul poate fi tentat sa creada ca si aceasta carte este de fapt o descriere a realitatii in care traim si ca de fapt, continuarea, este tocmai prezentul.

Pentru a accentua stilul inedit de scriere al autorului, dorim sa adaugam celebrul citat: „Puterea tinde sa corupe, iar puterea absoluta corupe absolut.”

De ce merita sa cumperi cartea

Cartile lui George Orwell sunt cunoscute pe plan international datorita controverselor create in jurul acestora, insa si din pricina capacitatii autorului de introspectie si de analiza a metodelor de conducere in masa. 

Ferma animalelor respecta acelasi stil de satira prezent si in 1984, motiv pentru care, se numara printre titlurile de seama din bibliotecile din intreaga lume.

Pret
9.5
Actiune
9.5
Personaje
9
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score