Fratii Karamazov

Informatii generale

Fratii Karamazov este o opera literara de nivel mondial scrisa intre anii 1878-1880 de catre marele scriitor rus F. M. Dostoievski. Fratii Karamazov este ultimul roman scris de catre Dostoievski, fiind construit dintr-un prolog, 4 parti si un epilog, toate avand un puternic impact asupra cititorului.

Cartea Fratii Karamazov este o epopee a lumii moderne in proza, in care Dostoievski a reusit sa surpinda viata de familie vazuta si analizata din punct de vedere psihologic. In sine, cartea este o analiza amanuntita asupra freamatului autorului.

fratii karamazov Plotul

Actiunea romanului se concentreaza asupra fratilor Karamazov: Dimitri, Ivan si Aleoska (Alexei). Cei trei frati sunt adevarate intruchipari ale realitatii, sunt o transpunere sufleteasca a istoriei si a cele mai mari puteri din stat: religia.

Dimitri este intruchiparea tanarului rebel, atras de trupesc si de senzualitate, pe cand Ivan este omul insetat de cunoastere, un adevarat ganditor si filosof menit sa isi puna cele mai interesante intrebari, iar Aleoska, cel mai mic dintre frati, este intruchiparea omului inclinat spre Divinitate, spre parte sufleteasca care compune omul in integritatea sa.

Cei trei frati mai au un frate nelegitim numit Smerdeakov, un adevarat slujnic al lui Feodor Pavlovici Karamazov, tatal baietilor. Smerdeakov este construit dupa principiul existential al sofismului care ii aduce un final tragic.

Toata actiune porneste de la ura pe care cei trei frati o simteau contra tatalui lor. Feodor Pavlovici Karmazov este o intruchipare a desfraului si a imoralitatii umane, lucru care ajunge sa ii aduca in cele din urma moarte, moarte adusa chiar de catre unul dintre copiii lui.

 

CARTEA  FRATII KARAMAZOV ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Fratii Karamazov

elefant

Fratii Karamazov

carturesti

Fratii Karamazov

libris

Fratii Karamazov

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Aceasta epopee in proza guverneaza in jurul unor teme existentiale ale umanitatii si anume iubirea, iertare, tradarea, ura, analizate prin prisma personajelor. Moartea este cea care penduleaza in jurul cartii, ca act firesc al timpului nemilos. Este cea care insufleteste si da valoare umanitatii.

Fiecare sentiment, traire, gand sunt atent anlizate si pusa in evidenta prin cugetari si intelesuri duale, dar semnificative. In fond, romanul Fratii Karamazov prezinta un magnetism metafizic menit sa sublinieze efemerul, Divinitatea si omenescul intr-un mod cutremurator.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea Fratii Karamazov este un adevar tragic, dar frumos al existentei umane. Este romanul atemporal, menit sa cutremure cititorul si sa il puna sa reflecteze asupra filosofie existentiale. Este o carte dedicata tuturor, dar nu oricine o poate intelege, devenind de multe ori o carte greoaie.

Romanul Fratii Karamazov poate sa fie citita atunci cand gandirea a atins pragul maturitatii si poate intelege sufletul si ratiunea umana.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu