Hobbitul

Informatii generale

Hobbitul este unul dintre cele mai celebre romane epice ale lui Tolkien, publicat in anul 1937. Spre deosebire de trilogia Stapanul Inelelor, Hobbitul este o lucrare de mici dimensiuni, dar cuprinzatoare, fiind in acest sens mai usor de inteles si de catre copii.

De-a lungul timpului, acest roman atemporal, nemuritor, a fost adaptat pentru teatru si cinematografie; iar jocurile video si cele de societate inspirate din actiunea acestuia dezvaluie caracterul sau epic, glorios.

Hobbitul  Plotul

Actiunea romanului Hobbitului precede aventurile lui Frodo si a gastii sale din trilogia Stapanul Inelelor.

Protagonistul acestui roman este Bilbo Baggins, bunicul lui Frodo. Acesta invata, pe parcursul calatoriei sale in care intra in posesia Inelului care a reprezentat “scanteia” ce a a aprins intreaga actiune a indragitei trilogii, sa iasa din zona lui de confort.

Povestea se deruleaza precum o aventura in mai multe episoade, iar punctul culminant este dat de Batalia celor cinci Armate. Finalul nu reprezinta neaparat “triumful” binelui asupra raului, ci ideea ca, la urma urmei, tot ceea ce conteaza este sa fii curajos si sa lupti pentru idealul tau.

Antagonistul Smaug este atipic prin felul in care lacomia sa este portrezitata de catre Tolkien ca fiind ceva mai degraba extrinsec, o forta din afara lui care ii controleaza actiunile. De asemenea, Thorin este lovit de aceeasi lacomie, dar el reuseste in final sa isi revina, intelegand importanta prieteniei si a onoarei.

 

CARTEA HOBBITUL ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Hobbitul

elefant

Hobbitul

carturesti

Hobbitul

libris

Hobbitul

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Hobbitul este o poveste mult mai “luminoasa” decat Stapanul Inelelor. Atat copiii cat si adultii de pretutindeni se pot bucura de o lectura “epica”, care te invata despre importanta prieteniei si a spiritului de aventura.

Atmosfera generala a romanului este una presarata cu cantece si voie buna. Se descriu peisaje de basm, iar personajele sunt bine conturate.

Unul dintre aspectele cele mai atragatoare ale acestui roman este faptul ca putem gasi cu totii Hobbitul nostru interior: acea parte din noi care deopotriva vrea sa duca o viata confortabila, usoara, dar in acelasi timp este atrasa de aventuri si de explorarea unor taramuri necunoscute.

Nu ai cum sa te plictisesti citind aceasta carte. Cu fiecare pagina pe care o intorci, te asteapta noi aventuri pline de culoare, farmec si suspans. In esenta, lectura acestei carti este precum “vizionarea” unui film de aventura, care iti dezvolta imaginatia.

De ce merita sa cumperi cartea

Indiferent de varsta pe care o ai, Hobbitul este genul acela de roman a carui lectura iti “ridica” spiritul si te face sa crezi in magia unei aventuri care te ajuta sa iesi din rutina.

Citind Hobbitul, vei aprecia in alte moduri banalul si cotidianul unei vieti in care este necesar sa gasim aceasta parte “epica” ascunsa in lucrurile marunte care ne inconjoara zi de zi. De asemenea, tu, cititorule, invata sa fii precum Bilbo: cu radacini groase, dar aripi mari.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu