Homo Deus

Informatii generale

Homo Deus: A brief history of tomorrow este o carte scrisa de catre Yuval Noah Harari. Versiunea in limba engleza a cartii a fost publicata in septembrie 2016.

La fel ca in cazul cartii care a precedat-o, Sapiens, Homo Deus ilustreaza cursul istoriei si descrie in acelasi timp evenimentele si experienta umana individuala.

Homo Deus Plotul

Spre deosebire de Sapiens, atat cititorii, cat si criticii au observat cum in Homo Deus Harari trateaza mai mult abilitatile dobandite de oameni pe tot parcursul existentei lor si evolutiei lor ca specie dominanta in lume. Cartea descrie abilitatile si realizarile curente ale omului si incearca sa picteze o imagine a viitorului.

Harari trateaza multe probleme filozofice in Homo Deus, precum individualismul, constiinta umana dar si felul in care ne modeleaza emotiile. Cartea isi propune sa examineze posibilitatile pe care le au in viitor Homo Sapiens. Premisa subliniaza ca, in secolul XXI, omenirea va face probabil o incercare semnificativa de a castiga puteri asemanatoare cu ale lui Dumnezeu (de aici si numele cartii) si nemurirea. Pe parcursul intregii carti, Harari speculeaza in mod deschis diferite cai prin care aceasta ambitie ar putea fi realizata in viitor, pe baza examinarii trecutului si a prezentului.

 

CARTEA HOMO DEUS ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Homo Deus

elefant

Homo Deus

carturesti

Homo Deus

libris

Homo Deus

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Prima parte a cartii exploreaza relatia dintre oameni si animale si analizeaza felul in care anumite circumstante au condus la dominatia actuala pe care o are specia umana asupra planetei Pamant.

Apoi, Harari analizeaza felul in care oamenii au dat sens lumii de-a lungul istoriei, dar si modul in care au “pierdut” controlul din cauza dezvoltarii tehnologiei.

Meritul acestei carti este felul in care Harari adopta o abordare orientata spre viitor in legatura cu specia noastra, oferind multe idei si posibilitati care provoaca gandirea cititorilor. Idei despre un viitor rece, dar destul de ingrijorator pentru anumite persoane care inca valorifica emotiile umane si sunt mai inclinati catre un stil de viata traditional.

Intrebarea adresata la finalul cartii: “Ce se va intampla cu societatea, cu politica si cu viata de zi cu zi cand algoritmi fara constiinta, dar foarte inteligenti ne vor cunoaste mai bine decat o facem noi?” O intrebare realista, dar rascolitoare prin felul in care sintetizeaza dihotomia celor doua credinte ale omenirii: una care sustine ca inteligenta artificiala va conduce la distrugerea speciei umane, alta ca aceasta va fi salvarea ei.

De ce merita sa cumperi cartea

Homo Deus te provoaca sa te gandesti asupra evolutiei umane de-a lungul timpului si sa iti pui la randul tau tot felul de intrebari despre cum ne va modela pe viitor, ca specie, acest progres al tehnologiei. Nu este o lectura usoara, “de vara”, ci una care te va “forta” sa iesi dintr-o anumita bula de confort in care ai stat si sa privesti obiectiv realitatea in care te afli.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu