Hotul de carti

Informatii generale

Hotul de cartiHotul de carti este o nuvela istorica publicata in anul 2005 de autorul Australian Markus Zusak. Cartea a ajuns cea mai populara opera a lui Zusak, precum si un bestseller international. Filmul cu acelasi nume, inspirat dupa carte, a aparut in anul 2013.

Plotul

Cititorii sunt introdusi intr-o poveste narata de moartea insasi, dar diferita fata de imaginea clasica a mortii cu coasa. Cartea este povestita de o Moarte mai blanda, empatica cu victimele sale.

Din fericire, in aceasta carte nu este vorba doar despre moarte. In principiu, cartea urmareste destinul lui Liesel Merminger, o fetita cu o poveste de viata tragica in care fratele ei mic moare, tatal ei este capturat si mama sa o abandoneaza unei famili adoptive.

Noul ei tata, Hans Huberman, un barbat deosebit, bun la suflet, capabil sa iubeasca intr-un mod curat si bun, este casatorit cu Rosa, o femei dura si puternica cu un suflet mare. Amandoi o iubesc foarte mult pe Liesel, desi Rosa nu stie cum sa ii arate tot timpul acest lucru.

CARTEA HOTUL DE CARTI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Hotul de carti

elefant

Hotul de carti

carturesti

Hotul de carti

libris

Hotul de carti

Liesel cauta anumite modalitati de a face fata pierderilor sale, iar cititul a devenit cea mai buna modalitate. Deoarece nu stia sa citeasca, Hans o invata in miezul noptii alfabetul, astfel ca cititul a devenit colacul ei de salvare.

Intr-o zi la usa casei lor apare Max, un personaj intunecat -creionat ca un luptator in varsta de 24 ani – dar totusi balnd si bun care reuseste sa ii starneasca atentia lui Liesel si intre cei doi se infiripa o prietenie sincera.

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte
Toti protagonistii lui Zusak au fost luptatori, dar in Hotul de Carti vedem ce inseamna sa lupti, simbolic, in toata complexitatea acestui act. Max vizeaza, la un moment dat, in carte, ca boxeaza cu insusi Hitler, una dintre cele mai puternice secvente literare din carte.

Germania nazista din viziunea lui Zusak este oarecum “sucita pe dos”. Sunetele au gust, se aud viziuni, moartea este blanda, cei puternici nu supravietuiesc, iar cea mai buna sansa de a trai poate fi chiar un lagar de concentrare. Entropia acestei lumi creionate de Zusak este aproape completa.

Unii oameni ar putea spune ca o carte atat de complexa si trista nu este potrivita pentru adolescenti. Desi intr-adevar adultii vor adora complexitatea cartii, Hotul de carti este un roman potrivit si pentru tineri. Multi adolescenti poate ca se vor plictisi la inceput de stilul lent, molcom, in care avanseaza firul narativ pana la aparitia personajului Max.

In cele din urma, Hotul de Carti poate fi o carte care iti poate schimba perspectiva asupra vietii pentru ca fara sa negam amoralitatea si caracterul aleator al ordinii naturale ce apar ca laitmotive principale ale cartii, mesajul ei este unul plin de speranta, dar o speranta grea, castigata cu mult efort.

Aceasta speranta este intruchipata de modul in care se contureaza personalitatea lui Liesel, buna cu toti oamenii din jurul ei, in ciuda suferintelor si greutatilor prin care a trecut. Tinerii cititori au uneori nevoie de astfel de alternative la rigiditatea ideologica care se intalneste in unele carti.

De ce merita sa cumperi cartea

Dincolo de stilul interesant, aceasta carte iti poate deschide ochii. Este una dintre cartile despre razboi in care focusul se pune asupra persoanele care traiesc de partea Germaniei naziste. Te face sa realizezi ca multi oameni din Germania au devenit victime ale razboiului si ca nu toti au fost raul intruchipat, asa cum au fost descrisi. Prin urmare, cartea este una care te provoaca sa vezi lucrurile si dintr-o alta perspectiva, un atu esential pentru orice opera literara.

3 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Lasa un comentariu
  1. Fara indoiala, una dintre cartile mele favorite din toate timpurile!! Recomand cu caldura si Jurnalul Annei Frank si Tatuatorul de la Auschwitz.

  2. Nu pot sa spun ca m-a dat pe spate. Este o carte buna, dar o recomand mai degraba copiilor. Ma asteptam la altceva. Cred ca e mult mai buna Bibliotecara de la Auschwitz.

Comentariu