Invatare

Informatii generale

InvatareCartea Invatare este un roman de memorie scris de autoarea Tara Westover si publicat la inceputul anului 2018. In cele peste 400 de pagini ale sale, cartea ne transpune intr-o lume perfect crieonata prin cuvinte bine alese si pe parcurs ne prezinta lectii de viata importante.

Cartea a devenit in scurt timp un punct de reper al genului, fiind tradusa de catre Paul Slayer Grigoriu si in limba romana pentru editura Publica. In tara noastra, cartea Invatare si-a facut loc pe rafturile librariilor online si fizice in anul 2019.

Plotul

Romanul prezinta povestea de viata a Tarei si a familiei sale. Daca la prima vedere pare un subiect banal, de fapt simplitatea este fix ceea ce atrage, cu insertii de inedit si situatii complicate care apar pe parcursul cartii. De fapt, familia Tarei nu este ca a celorlalte familii. Fata nu este inregistrata, nu are acte si nu a fost niciodata intr-o sala de clasa. Practic, ea nu exista din punct de vedere legal.

Toate aceste lucruri se intampla din pricina credintelor parintilor sai, in preponderent ale tatalui. El este extrem de radical si dur in decizii, iar fratele ei este destul de violent. Din moment ce familia se pregateste pentru un sfarsit care nu pare sa mai vina si tanara pune la indoiala tot ceea ce a invatat, decide ca intr-o zi sa fuga de acasa.

Decizia de a fugi a fost cea mai grea si totodata cea mai buna pe care Tara o putea lua pentru viitorul sau. Povestea este una cutremuratoare, iar romanul urmareste parcursul protagonistei. Ideea cartii este aceea de a demonstra importanta invatarii si cat de multe a avut de pierdut Tara fiindca a avut ghinionul sa se nasca in familia nepotrivita.

CARTEA INVATARE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

elefant

Invatare

carturesti

Invatare

libris

Invatare

cartepedia

Invatare

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Fiind o carte biografica autoarea intervine si ofera detalii vitale fiecarei situatii care se petrece. Stilul ei de scriere este aproape liric, in ciuda lipsei de invatare de care da dovada. Aceasta reuseste sa descrie cu lux de amanunte peisajele, comportamentele si situatiile prin care trece in mod cronologic, oferind mediului exterior o frumusete aparte.

Desi atmosfera creata este una de basm, intreg romanul este apasator. Este o lectura grea din punct de vedere al invatamintelor pe care le putem extrage si greu de parcurs daca am lua in calcul felul in care parintii Tarei aleg sa ii taie aripile prin increderea lor oarba in ceva diferit.

De ce merita sa cumperi cartea

Deseori consideram scoala sau simplul proces de invatare drept inutil. Cu toate acestea, nu ne-am intrebat niciodata cum ar fi daca nu am merge la scoala niciodata. Ce am stii sa facem si ce nu, daca scoala nu ar mai face parte din rutina noastra zilnica. Tema dezbatuta de autoarea cartii nu este propusa pentru a ridica in slavi sistemul de invatamant, ori sa acuze anumite credinte si idealuri, ci pur si simplu sa atraga un semnal de alarma asupra faptului ca exista oameni care nu au avut acces la aceleasi resurse sau ca mai degraba nu le-a fost permis accesul.

Cartea merita cumparata deoarece prezinta o realitate inca valabila in multe familii, dar pe care multi dintre noi alegem inca sa o ignoram. In final, lectura aceasta va va face sa apreciati ceea ce aveti si de ce nu, sa invatati.

Pret
9
Actiune
10
Personaje
10
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score