Ion

Informatii generale

Cartea Ion a fost publicata in anul 1920 si este primul roman interbelic obiectiv al literaturii romane si primul roman publicat de catre Liviu Rebreanu.

Romanul Ion, in proza, apartine speciei genului epic avand in compozitia sa doua parti si anume: Glasul Pamantului si Glasul Iubirii, amandoua reprezentand lupta care se da in constiinta unui om intre alegerea dintre iubire si bani. Cele doua parti ale romanului au in total 13 capitole, ca simbol premergator al nenorocirii care urmeaza viata protagonistului, primul capitol intitulandu-se ”Inceputul” si ultimul ”Sfarsitul”.

Ion

Plotul

Ion este personajul principal al cartii care ii poarta numele, tot universul cartii invartindu-se in principal in jurul sau. Ion este o reprezentare a omul obsedat de avere si de pamant care face orice numai sa se imbogateasca, lasand chiar iubirea in favoarea banilor deoarece iubirea lui pentru pamant era mult mai mare la fel ca si dorinta lui de a scapa de saracie. Intreaga actiune se petrece in satul Pripas, din Ardeal.

Romanul incepe prin descrierea drumului de la intrarea in sat pe care il personifica intr-un mod extrem de vesel. Tot acest tablou vesel se opreaste brusc asupra unei imaginii cutremuratoare, mai exact asupra Lui Hristos in tabla ruginita, simbol al nenorocirii ce o sa graviteze intreaga carte.

Inca din incipit se trateaza aceasta lupta din sufletul lui Ion care se da intre iubire si pamant, astfel ca scena horei il surprinde pe Ion dansand cu Ana, fata urata a lui Vasile Baciu, desi el o iubea pe Florica, o fata simpla, dar foarte frumoasa.

Ana este fata urata, dar bogata, iar Florica este fata frumoasa, dar saraca, iar aceste doua personaje sunt cele mai importante din viata lui Ion pentru ca ele reprezinta simbolic lupat din sufletul protagonistului.

Dupa ce Ion danseaza cu Ana, ii sopteste la ureche sa se intalneasca in gradina, lucru care se si intampla, numai ca acestia sunt surprinsi de catre tatal Anei, iar acesta este momentul in care incepe un razboi intre cei doi barbati.

Ion asculta prima data de glasul pamantului ca apoi vocea iubirii sa ii demonstreze ca este cea mai importanta dintre toate.

In jurul lui Ion se invart diverse tipuri de personaje care reprezinta caracter general valabile ale oamenilor, avand rolul de a il pune pe cititor intr-o stare de filosofie si de reflectare asupra lumii.

CARTEA ION ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Ion

elefant

Ion

carturesti

Ion

libris

Ion

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Romanul Ion este consacrat pentru multitudinea de simboluri care guverneaza in jurul fiecarui capitol, capabile sa creeze o atmosfera apasatoare si puternica. Limajul folosit este cel regional, dar totusi diferit de la persoanj la personaj ca mod de a pune in lumina diferentele de clasa sociale existente intre personaje.

Proza obiectiva-realista are o actiune ce se povesteste la persoana a III-a, lasand la iveala un narator omniscient si omniprezent care creeaza un sentiment de liniste pe intregul parcurs al cartii.

Privind microtextual, tehnica de realizare a intregului roman este cea a contrapunctului deoarece prezinta aceeasi tema in planuri diferite: taranesc – intelectual.

Romanul este construit simetric, astfel ca descrierea drumului este prezentata atat la inceputul romanului cat si la sfarsitul acestuia, iar prin tehnica planurilor paralele se prezinta doua fatete ale unei lumi: cea intelectuala reprezentata de povestea familiei Herdelea si cea taraneasca, rurala, care este reprezentata de personajul principal si celelalte care roiesc in jurul lui.

Atmosfera creata este una puternica, ce reuseste sa miste cititorii si sa le ofere timp de reflectare asupra societatii si asupra celor din jurul sau. Este romanul care dovedeste cat de mici suntem noi, oamenii, si cat de usor putem sa fim zdrobiti de glasul pamantului.

De ce merita sa cumperi cartea

Romanul Ion de Liviu Rebreanu trebuie sa fie o carte nelipsita din biblioteca unui roman deoarece este o carte iconica a literaturii romane care reuseste de la aparitie si pana in prezent sa surprinda cititorul. Este una dintre operele din blibliografia pentru examenul de bacalaureat, iar acest lucru dovedeste importanta acestei carti.

Este o carte plina de simbolistici, este o carte dura care te ajuta sa reflectezi asupra a tot ce te inconjoara. Multitudinea de simboluri existente in carte are rol de a il pune pe cititor in pozitia unui ganditor.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu