J.K. ROWLING

J.K. RowlingJ.K. Rowling (pe numele sau real Joanne Rowling) este o autoare de origine britanica populara datorita seriei fantastice Harry Potter pe care a publicat-o in anii ’90. Aceasta a scris apreciata serie de romane care prezinta povestea micului vrajitor de la Hogwarts si a reusit sa vanda de-a lungul carierei peste 500 de milioane de copii. A fost aclamata si premiata in repetate randuri pentru munca sa ca autor, producator de film, scenarist si filantropist.

S-a nascut in data de 31 iulie in anul 1965 in Yate, Gloucestershire ca fiica a unui tehnician si a unui inginer. Inca din copilarie a inceput sa scrie povesti care s-ar incadra in stilul fantastic si ii placea sa i le citeasca surorii mai mici. Din pacate a avut o copilarie grea, marcata de o boala grava a mamei sale, care in timp a condus la ruperea legaturii cu tatal ei. Rowling a declarat in repetate randuri ca protagonista seriei Harry Potter, Hermione Granger, ar fi de fapt inspirata din propria ei persoana la varsta de 11 ani.

Inspiratia i-a venit in timpul unei calatorii cu trenul care intarziase peste 4 ore. Atunci s-a gandit cum ar fi sa scrie povestea unui baietel care pleaca din Manchester spre Londra pentru a urma cursurile unei scoli de vrajitorie. Moartea mamei sale din luna decembrie a aceluiasi an a marcat-o profund, de aici si sentimentele puternice ale lui Harry fata de parintii sai pierduti.

Seria Harry Potter a devenit rapid cea mai bine vanduta din istoria literaturii, popularitatea autoarei crescand intr-un ritm alarmant. Aceleasi carti au stat la baza productiilor cinematografice in care Rowling s-a implicat pentru a se asigura ca personajele creionate de ea ajung la public asa cum si le-a imaginat cand le-a scris. In ordine cronologica, autoarea a lansat urmatoarele opere:

  • Harry Potter si Piatra Filosofala (1997)
  • Harry Potter si Camera Secretelor (1998)
  • Harry Potter si Prizonierul din Azkaban (1999)
  • Harry Potter si Pocalul de Foc ( 2000)
  • Harry Potter si Ordinul Phoenix (2003)
  • Harry Potter si Printul Semisange  (2005)
  • Harry Potter si Ordinul Phoenix (2007)
  • Moarte subita (2012)

A fost implicata si in lansarea unor serii extra legate de povestea originala a vrajitorului, inclusiv in productia filmului Animale fantastice si unde le poti gasi. A scris, de asemenea, si carti de non-fictiune, insa cele de fictiune sunt cele care au clasat-o in lista celor mai indragiti autori ai tuturor timpurilor. Interesant este faptul ca a lansat carti si sub forma unui pseudonim, acela de Robert Galbraith. Aceasta este o practica des intalnita printre autorii de succes pentru a vedea daca sunt apreciati pentru talentul lor, ori pentru numele pe care il poarta. Sub numele de Robert Galbraith a inceput sa scrie in anul 2013 si de atunci a lansat 4 carti.

In anul 2004, revista Forbes a declarat-o pe J.K. Rowling drept prima persoana care a devenit miliardara din scrierea cartilor si a doua cea mai bogata femeie din lume. Este o reusita enorma pentru autoare, tinand cont de faptul ca din punct de vedere istoric, majoritatea autorilor au castigat foarte putin din carti si nu au trait niciodata sa isi vada sucesul. In 2017, averea lui Rowling se estima undeva la 650 de milioane de lire sterline, conform Sunday Times Rich List, in timp ce publicatia Forbes o clasa drept cel mai bine platit autor din lume cu incasari de 95 de milioane de dolari.

Show next