Jurnalul Annei Frank

Informatii generale

Jurnalul Annei Frank este una dintre cele mai cunoscute carti din istorie. Tradusa in peste 60 de limbri, este compusa din insemnarile in jurnal ale unei fetite care a murit in perioada Holocaustului.Jurnalul Annei Frank

Anne Frank a tinut un jurnal in perioada 12 iunie 1942 – 1 august 1944, mare parte fiind in peiroada in care impreuna cu familia se ascundeau de nazisti. Anne a scris in jurnalul ei cu ardoare si cu talentul unui scriitor desavarsit, dar din pacate nu a trait sa vada succesul de care se bucura cartea ei.

Cartea a fost publicata de catre tatal ei, Otto Frank, care odata ce a gasit jurnalul fetitei sale pierdute, a ramas impresionat de talentul ei si de modul in care a descris perioada celui de-al doilea Razboi Mondial. Romanul a fost lansat in 1947 pentru prima oara in Olanda si prezinta perspectiva unei fetite asupra celei mai negre perioade ale istoriei umanitatii.

Plotul

Povestea Annei Frank este sfasietoare. Este o tanara de 13 ani care din pricina razboiului este nevoite sa se refugieze in Olanda impreuna cu familia sa. Fiind evrei, Germania era prea periculoasa pentru ei. Pentru o scurta perioada, fetita a putut merge la scoala in Amsterdam, in timp ce tatal ei lucra pentru a-si intretina familia. Dupa ce Olanda a fost ocupata de nazisiti, familia Frank a luat o decizie radicala, aceea de a se ascunde intr-o anexa a cladirii in care tatal Annei lucra.

Prietenii apropiati ai fmailiei veneau sa le aduca produse alimentare pentru a supravietui, in timp ce Anne continua sa scrie in jurnalul primit cadou de ziua ei. Din pacate, secretul lor este dat in vileag si in 1944, toti cei ascunsi in anexa sunt deportati catre Auschwitz. Singurul supravietuitor este tatal Annei, care odata intors din lagar s-a ocupat de publicarea jurnalului scris de fiica sa. In acest fel, trairile mciutei nu vor fi uitate niciodata, iar in scurt timp, induiosatoarea poveste a facut inconjurul lumii. In prezent, Jurnalul Annei Frank se numara printre titlurile de literatura obligatorie din multe scoli.

CARTEA JURNALUL ANNEI FRANK ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

elefant

Jurnalul Annei Frank

carturesti

Jurnalul Annei Frank

libris

Jurnalul Annei Frank

cartepedia

Jurnalul Annei Frank

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Desi prezinta un subiect atat de sensibil si de dureros, cartea este usor de parcurs. Marea majoritate a textului a fost scrisa de autoarea Anne Frank, insa se vehiculeaza faptul ca tatal ei ar fi intervenit asupra scrierii, ori poate chiar editurile.

Zvonurile acestea au aparaut deoarece in carte sunt inserate cuvinte si expresii complexe, metafore construite foarte bine si sunt relatate experiente si trairi pe care in mod normal doar un adult le-ar putea descrie astfel. Nu punem la indoiala talentul literar al Annei, mai ales fiindca in romanul ei apar si descrieri ale vietii normale de elev de 13 ani.

Cat timp a trait, tatal ei s-a ocupat de dorinta fiicei sale, de a-si vedea jurnalul transformat intr-o carte. In interviurile pe care le-a oferit presei s-a declarat uimit de intensitatea cu care Anne povestea si cat de mult se maturizase ea in perioada in care au stat ascunsi in acea anexa.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea este recomandata tuutror persoanelor interesate de literatura scrisa in perioada si/sau despre Holocaust. Este o perioada neagra a istoriei omenirii, dar pe care trebuie sa o cunoastem fie ca ne place sau nu.

Jurnalul Annei Frank este o carte simpla, dar care abordeaza un subiect atat de cutremurator incat nu puteti ramane indiferenti fata de durerea unei fetite care a murit din simplul motiv ca era evreica si nu se incadra in normele inumane impuse de nazisti.

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu