La cinci pasi de tine

Informatii generaleLa cinci pasi de tine

Cartea La cinci pasi de tine este un roman atipic deoarece a fost lansat dupa productia cinematografica. Este o opera literara la care au lucrat Rachael Lippincott, Mikki Daughtry si Tobias Iaconis dupa ce au terminat de filmat.

Regizorul Jacob Elordi a decis ca ar fi mai interesant sa apara filmul si abia apoi cartea. Scenariul fusese deja vandut cantre CBS Films in ianuarie 2017, asa ca se puteau incepe pregatirele pentru lansare.

Protagonistii filmului sunt Cole Sprouse, pe care il cunoasteti deja din serialul Riverdale, alaturi de Haley Lu Richardson si Moises Arias. Cei trei joaca rolurile lui Will, Stella si Poe, trei adolescenti care sufera de o boala genetica la plamani extrem de grava, motiv pentru care toti stau mai mult prin spitale.

Foarte important de mentionat este faptul ca productia este inspirata de cele peste 30.000 de victime ale fibrozei chistice, de care suferea si Claire Wineland, o tanara care si-a documentat viata de pacient pana in ultima clipa. Jusitn Baldoni a fost impresionat de povestea sa si de puterea cu care a luptat, iar filmul ii este dedicat tinerei care s-a implicat constant in decorul si pregatirea actorilor pentru interpretare.

Plotul

Cartea debuteaza cu povestea Stellei, o tanara adolescenta care sufera de o boala incurabila care ii afecteaza plamanii. In incercarea ei de a duce o viata cat mai normala, isi decoreaza camera de spital cu propriile desene, scrie intr-un jurnal, se apuca de vlogging si imprastie aittudinea ei pozitiva. Isi face si o lista pe lucruri pe care vrea sa le faca inainte sa moara pentru a se asigura ca se va bucura de ficare clipa pe care apuca sa o traiasca.

In acelasi spital este internat si bunul ei prieten Poe, dar si misteriosul Will, un tanar care nu pare interesat de ideea de  aprofita de ultimele sale zile. Cei doi ajung sa se cunoasca si sa se indragosteasca iremediabil, insa boala ii tine departe unul de altul. Din cauza bolii de care sufera si infectiilor la care sunt predispusi, ei trebuie sa pastreze o distanta de 5 pasi. Singura cale de prelungire a sansele lor de supravietuire ar fi un transplant pulmonar, dar daca nu respecta distanta impusa de 5 pasi, risca sa se infecteze cu o bacterie mortala.

Cum vor reusi cei doi sa dea frau liber sentimentelor in conditiile in care isi petrec majoritatea timpului in spital? Si mai important, cum isi vor putea exprima afectiunea daca sunt obligati sa pastreze distanta? Povestea capata astfel o turnura dramatica si extrem de tensionata, motiv pentru care veti astepta cu sufletul la gura sa aflati ce se intampla mai departe cu protagonistii.

CARTEA LA CINCI PASI DE TINE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

elefant

La cinci pasi de tine

carturesti

La cinci pasi de tine

libris

La cinci pasi de tine

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Deoarece protagonisiti sufera de o boala rara, actiunea se petrece in mare parte in spital. De asemenea, desi limbajul este unul colocvial, apar termeni specifici alaturi de explicatii medicale pe intelesul tuturor pentru a deslusi macar o parte din misterele acestei boli care afecteaza mortal plamanii.

Este o lectura usoara, dar o poveste dureroasa. Multi fani o compara cu romanul Sub aceeasi stea, scris de John Green. Si in acela protaognistii sufereau de o boala extrem de rara si de grava, dar au ales ca in ciuda circumstantelor sa dea o sansa iubirii.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea merita citita deoarece va invita la introspectie si la analiza de sine. De fiecare data cand citim o carte despre cei care au probleme cu adevarat, ne dam seama ca de fapt, deseori ne plangem din nimicuri. Personajele precum Stella si Will ne ofera lectii de viata imporante, pe care le putem deduce atat din carte, cat si din film.

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu