La rascruce de vanturi

Informatii generale

La rascruce de vanturi este singurul roman publicat de Emily Bronte in anul 1847, sub pseudonismul de “Ellis Bell”. Desi in prezent romanul este considerat o lectura clasica a literaturii engleze, criticii literari de atunci au avut pareri destul de diferite despre aceasta opera, privita de catre unii ca fiind una controversiala in raport cu strictetea acelor vremuri victoriene.

Plotul

Actiunea cartii incepe in anul 1801, cand Lockwood, un tanar bogat, inchiriaza un teren in Yorkshire. El il viziteaza pe proprietar, Heathcliff, ce traieste singur intr-o parte indepartata a proprietatii, “Wuthering Heights”. Acolo, Lockwood ajunge sa cunoasca, treptat, caracterul adevarat al lui Heatcliff, care desi pare gentleman, are niste maniere destul de necivilizate, precum si pe stapana rezervata a casei, care pare sa fie trecuta de prima tinerete, si un tanar care pare sa fie un membru al familiei, dar care este imbracat si care vorbeste ca un servitor. Firul narativ continua mai departe cu momentul in care Lockwood, ajuns bolnav, afla povestea familiei si a proprietatii, una dintre cele mai iconice povestiri ale literaturii engleze.

 

LA RASCRUCE DE VANTURI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

La rascruce de vanturi

elefant

La rascruce de vanturi

carturesti

La rascruce de vanturi

libris

La rascruce de vanturi

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Romanul La rascruce de vanturi a fost privit ca avand cateva influente ale stilului gotic in literatura. De-a lungul timpului, numerosi critici au privit aceasta carte ca fiind o demonstratie clasica si rafinata a naturii tragice, finite si mai ales care te consuma si macina pe interior a pasiunii. Stilul literar al cartii ii prinde pe cititorii care sunt inclinati in prealabil sa citeasca carti romantice intense, in cara caractere bine conturate nu stiu cum sa creeze o punte intre pasiune si ratiune si din cauza aceasta cad in anumite hauri dense.

Foarte multi critici literari, dar si cititori, au asociat caracterul intens ai protagonistilor Heathcliff si Catherine ca fiind una care aduce aminte de pasiunea personajelor vampire din literatura de specialitate. Acest roman este exceptional in maniera in care scriitoarea a stiut cum sa transforme fiecare personaj important intr-unul pe care sa nu il “placi”. Fiecare personaj este prezentat intr-o maniera care scoate in evidenta defectele sale, tocmai aceste pasiuni care il macina si umbresc lumina. Deoarece romanul exploreaza tematici generale, precum obsesiile, dorinta de razbunare, pasiunea dar si singuratatea, este introdus in bibliografia de liceu.

De ce merita sa cumperi cartea

Dincolo de faptul ca aceasta carte este una clasica si universala, merita sa o citesti deoarece este genul de lectura care iti lasa un anumit “gol in stomac” si te face sa simti dincolo de trup intensitatea pasiunii personajelor.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu