Cronicile din Narnia. Leul, vrajitoarea si dulapul

Informatii generale

Leul, vrajitoarea si dulapul este un roman fantastic (al carui public tinta este reprezentat in primul rand de tineri) scrisa de C.S.Lewis si publicata in anii 1950. Este prima carte din seria de sapte carti ce compun Cronicile din Narnia, un titlu bine cunoscut in intreaga lume, celebru mai ales in randul copiilor ajunsi aproape la acea varsta a pubertatii.

Plotul

Cea mai mare parte a actiunii are loc in Narnia, un taram magic, populat de animale vorbitoare si tot felul de creaturi fantastice. Acest taram a fost condus timp de aproximativ 100 de ani de catre o vrajitoare care a instalat o iarna adanca. In 1940, patru copii- Peter, Susan, Edmund si Lucy ajung in acest taram magic, printr-un “portal” reprezentat de un dulap vechi. Acesti frati ajung in Narnia pe rand: prima oara Lucy, care il intalneste pe Faun ce face parte din escorta Vrajitoarei si o rapeste; Edmund al doilea, care o gaseste pe Vrajitoare si prima oara crede despre ea ca este buna, pentru ca mai apoi sa descopere care este adevarata ei fata. Susan si Lucy intra ultimii si reusesc sa ii gaseasca pe fratii lor. In cele din urma, in aventurile sale in Narnia ajung sa se intalneasca cu Leul Aslan, adevaratul conducator al Narniei, si sa i se alature in lupta lui impotriva Vrajitoarei, pentru a recupera tronul.

 

LEUL, VRAJITOAREA SI DULAPUL ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Leul, vrajitoarea si dulapul

elefant

Leul, vrajitoarea si dulapul

carturesti

Leul, vrajitoarea si dulapul

libris

Leul, vrajitoarea si dulapul

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Se poate spune ca acest roman este cu siguranta unul “epic”. C.S.Lewis a stiut cum sa creeze o povestire nemuritoare pentru pre-adolescentii de pretutindeni, dar si pentru unii adulti cu sufletul inca tanar, carora le place sa citeasca despre astfel de lumi magice, alternative. Narnia este creata intr-o maniera care te transpune acolo, in mijlocul acelei lumi magice. Personajele cartii, desi majoritatea fantastice, sunt creionate intr-o maniera credibila.

Lecturand primul roman al acestei serii, atat copiii, cat si adolescentii si adultii care o citesc pot invata si procesa involuntar doua lectii foarte importante, si anume ca infatisarea unei anumite persoane poate fi inselatoare si ca doua greseli nu pot indrepta o anumita situatie. Stilul de a scrie al lui C.S.Lewis este unul vivid, clar, care ii ajuta pe cititori sa isi mentina interesul. In plus, citind cartea Leul, vrajitoarea si dulapul, aproape ca esti acolo, in mijlocul actiunii, in lumea fantastica creata cu lux de amanunt de catre C.S.Lewis.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca faci parte din acei adulti care isi doresc sa citeasca lecturi “epice”, care sa le aduca aminte nu numai de copilarie, cat mai ales de acele vremuri ale unei “inocente intelepte”, merita sa te gandesti la aceasta carte ca la o posibila lectura si pentru tine, nu doar pentru un frate mai mic sau copilul tau.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu