Mananca, roaga-te, iubeste

Informatii generale

Mananca, roaga-te, iubesteMananca, roaga-te, iubeste este o carte de memorii publicata in anul 2006 de catre autoarea Elizabeth Gilbert. Firul narativ urmareste aventurile autoarei in jurul lumii dupa divortul prin care a trecut, autoarea povestind cititorilor despre descoperirile sale.

Filmul cu acelasi nume, in care Julia Roberts o interpreteaza pe autoare, a fost lansat in anul 2010.

Plotul

Firul narativ al cartii este unul destul de simplu. La 31 de ani, autoarea cartii avea tot ce isi putea dori: un camin, un sot, o cariera de success ca scriitoare. Cu toate acestea, din cauza faptului ca se simtea nefericita in casnicie, a decis sa divorteze de sotul ei. Elizabeth Gilbert a intrat apoi intr-o alta relatie care nu a durat foarte mult, sfarsind prin a fi devastata emotional.

Dupa finalizarea divortului, Elizabeth a luat decizia sa calatoreasca in jurul lumii. Ea a petrecut aproximativ patru luni in Italia, timp in care firul narativ al cartii concretizeaza aspecte gastronomice. In India, Elizabeth s-a conectat cu spiritualitatea ei, iar in anul petrecut in Bali, Indonezia, vrand sa isi gaseasca echilibrul, a sfarsit prin a descoperi un nou inceput.

CARTEA MANANCA, ROAGA-TE, IUBESTE  ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Elizabeth Gilbert - Mananca, Roaga-te, Iubeste

elefant

Elizabeth Gilbert - Mananca, Roaga-te, Iubeste

carturesti

Elizabeth Gilbert - Mananca, Roaga-te, Iubeste

libris

Elizabeth Gilbert - Mananca, Roaga-te, Iubeste

Cartea este scrisa prin vocea unei femei moderne din secolul al XXI-lea: in esenta subiectiva, autocratica, superstitioasa si stiind ce vrea inainte de a obtine acel ceva. Elizabeth Gilbert are tendinta, in aceasta carte, sa detalieze destul de concret chiar si necunoscutul din viata ei, despre care nu are cum sa stie atat de multe lucruri si despre care in esenta pretinde ca l-ar abandona.

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Elizabeth Gilbert sintetizeaza in aceste memorii, intr-o maniera destul de originala, vocea “cumparatorului” ce se pricepe sa transforme realitatile din jurul lui in concepte statice si cumparabile (de exemplu “traditiile” si “arta placerii”).

Titlul cartii este unul sincer, aproape plin de reverenta, si are in esenta si o functie ludica, de a atenua anumite suspiciuni cum ca autorul s-ar lua foarte in serios folosind un astfel de titlu. Se poate argumenta cum cele trei verbe din titlu ar putea, in sine, sa fie o invocare a placerilor pierdute sau interzise ale feminitatii: hedonismul, devotamentul, senzualitatea.

Cele trei verbe corespund cu cele trei sectiuni ale cartii. In Italia, Elizabeth mananca, in India traieste intr-un ashram, iar in Indonezia intalneste pasiunea. Cartea este astfel bine structurata.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca doresti sa citesti o lectura uriasa, situata la granita intre auto-descoperire si descrierea unei realitati trecute prin anumite filtre ale subiectivitatii, atunci aceasta este cartea potrivita.

Mananca, Roaga-te, Iubeste, nu este o carte pentru zilele reci de iarna care iti intra in suflet, ci pentru acele momente cand petreci clipe lenese la mare.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu