Mandrie si prejudecata

Informatii generale

Mandrie si prejudecata este un roman de dragoste scris de celebra scriitoare Jane Austen, publicat in anul 1813. De-a lungul timpului, acest roman a fascinat numerosi cititori-atat critici literari, cat si publicul larg. A devenit unul dintre cele mai populare romane, cu peste 20 de milioane de exemplare vandute, si a reprezentat fundatia din care s-au nascut multe arhetipuri celebre ale literaturii moderne. Cartea a fost adaptata in multe filme si seriale tv.

Mandrie si prejudecata

Plotul

Firul narativ urmareste evolutia emotionala a protagonistei Elizabeth Bennet, care invata din greseli si ajunge sa inteleaga care este diferenta dintre superficialitate si esenta, cand vine vorba despre iubire. Actiunea are loc la inceputul anilor 1800, in orasul fictiv Merton, unde familia Bennet traieste alaturi de fetele lor. Deoarece cuplul Bennet nu are niciun mostenitor, fetele trebuie sa se marite pentru a mosteni averea. Prin urmare, mama lor devine obsedata sa le gaseasca perechea.

Jane Bennet, in varsta de 22 de ani, este buna si sensibila, dar in acelasi timp destul de naiva. Sora cea mica, Elizabeth sau Lizzie Bennet, de 20 de ani, este inteligenta, plina de viata, dar nu la fel de frumoasa ca Jane. Ambele surori doresc sa se marite din dragoste, vointa lor ciocnindu-se cu cea a mamei lor.

Lizzie il intalneste pe Charles Bingley la un bal, iar cei doi se indragostesc unul de altul. Prietenul acestuia, Darcy, care este mult mai bogat, se indragoste si el de Lizzie. Cu toate acestea, familia acesteia nu corespunde cu sistemul lui de valori.

Din acest moment, actiunea se concretizeaza in jurul alegerilor pe care le iau surorile Bennet in privinta vietii amoroase.

CARTEA MANDRIE SI PREJUDECATA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Mandrie si prejudecata

elefant

Mandrie si prejudecata

carturesti

Mandrie si prejudecata

libris

Mandrie si prejudecata

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Desi romanul este unul de dragoste, Jane Austen stie cum sa ironizeze clasa superioara a Angliei din acele vremuri si mai ales cum sa isi ironizeze personajele, portretizandu-le intr-o maniera vie, colorata. Jane Austen ofera in acest roman, prin felul in care povesteste, sfaturi practice despre ce alegerile pe care ar fi indicate sa luam atunci cand vine vorba de viata amoroasa.

O tema importanta in majoritatea lucrarilor lui Austen si bineinteles in romanul Mandrie si prejudecata este importanta mediului si a educatiei in dezvoltarea caracterului si moralitatii tinerilor. Pozitia sociala si bogatia nu sunt neaparat avantaje in universul literar pe care l-a creat in acest roman. Cartea Mandrie si prejudecata prezinta modul in care o educatie ineficienta influenteaza caracterul copiilor.

De ce merita sa cumperi cartea

Merita sa citesti aceasta carte deoarece autoarea stie cum sa creeze si mai ales cum sa descrie anumite arhetipuri umane universal valabile. In plus, povestea de dragoste este una sensibila, bine scrisa, una dintre acele povesti care rezista trecerii timpului.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu