Marile Sperante

Informatii generale

Marile Sperante este unul dintre cele mai mari romane ale lui Charles Dickens, penultimul din cariera sa de scriitor. A fost publicat sub forma de roman in trei volume la sfarsitul anului 1861.

Este al doilea roman al lui Charles Dickens care este povestit la persoana I, dintr-o perspectiva subiectiva, pe langa David Copperfield.

Marile Sperante

Plotul

Actiunea romanului se petrece in Kent si Londra la inceputul secolului al XIX-lea. Printre temele principale, grele, ale acestui roman se numara saracia, ideea de inchisoare si de a lupta pana la moarte, dragostea neimpartasita si in cele din urma “triumful” binelui asupra raului.

Povestea protagonistului Pip este comunicata in trei etape: copilaria si adolescenta timpurie traite in Kent, unde viseaza sa se ridice deasupra situatiei sale umile; timpul petrecut la Londra dupa ce a primit acele “mari asteptari”, si in final dezamagirea sa cand descopera sursa norocului sau.

Pe langa protagonistul Pip, in roman mai apar personaje secundare foarte bine conturate, care au ramas de-a lungul timpului in mintea numerosilor cititori. Printre acestea, se numara excentrica Miss Havisham, frumoasa, dar recea Estella si Joe, fierarul simplu, dar bland.

 

CARTEA MARILE SPERANTE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Marile Sperante

elefant

Marile Sperante

carturesti

Marile Sperante

libris

Marile Sperante

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Marile Sperante este unul dintre cele mai bune romane de tipul bildungsroman clasice. Urmareste evolutia psihologica si morala a unui baiat de la adolescenta pana la maturitate, precum si tranzitia sa de la mediul rural la metropola londoneza.

Dezvoltarea lui Pip este trecuta prin vicisitudinile expunerii sperantelor pure, ale adolescentului care a fost, in contextul dur al compromisurilor sociale si saraciei din Londra. Dincolo de secventele cronologice si de tesutul mai multor povestiri care se intrepatund, starea sentimentala si moralitatea personajelor creeaza, de asemenea, un anume model.

Printre stilurile literare de care se foloseste Dickens pentru a crea acest roman, se numara canicura, maniera de a reda cat mai exact vorbirea comica, intrigile, atmosfera preponderent gotica si un personaj central care se schimba treptat. De asemenea, pot fi observate reteaua stransa a structurii si echilibrul contrastelor. Povestirea la persoana I ofera o anumita simplitate povestirii, autorul evitand astfel melodrama.

De ce merita sa cumperi cartea

Desi este o carte clasica, merita sa citesti Marile Sperante deoarece te va ajuta sa vezi altfel adevarata fata a societatii in care ai crescut si ai trecut prin acest ritm de trecere de la adolescenta la maturitate. In aceasta trecere, universal ni se spulbera “marile sperante” pe care ni le facem in legatura cu o viata ideala.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu