Matilda

Informatii generale

Matilda este o carte scrisa de celebrul autor Roald Dahl. A fost publicata pentru prima oara in anul 1988 si a fost inclusa in 2012 in topul celor mai populare carti pentru copii. Filmul cu acelasi nume lansat in anul 1996, regizat de Danny DeVitto, este inca vizionat de familii la anumite ocazii, starnind rasete, dar evidentiind si lucruri profunde, precum faptul ca uneori iti alegi familia.

 

Matilda

 Plotul

Matilda este o fata de 5 ani extrem de inteligenta, un adevarat geniu, dar care este tratata rau de catre parintii ei si fratele sau mai mare. Numeroasele carti pe care a inceput sa le citeasca inca de cand avea patru ani au contribuit la dezvoltarea inteligentei sale.

La scoala, Matilda se apropie de profesoara ei, Jennifer, care este uimita de abilitatile intelectuale ale fetitei. Incearca sa o convinga pe directoarea Agatha sa o mute intr-o clasa superioara, dar este refuzata. Directoarea tiranizeaza elevii, insa isi gaseste nasul in micul geniu care, ajutat de Jennifer, reuseste sa o detroneze si sa o indeparteze de la conducerea scolii.

Finalul cartii este unul fericit si evidentiaza intr-o oarecare masura inversul zicalei celebre cum ca “sangele apa nu se face”.

 

CARTEA MATILDA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Matilda

elefant

Matilda

carturesti

Matilda

libris

Matilda

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Desi este o carte pentru copii, Matilda poate fi recitita cu drag oricand si de adulti ca o alternativa la anumite titluri mai greoaie.

Este o lectura potrivita daca doresti sa dezvolti placerea de a citi a copiilor tai, care vor adora stilul lui Roald Dahl si vor citi cu sufletul la gura despre aventurile prin care trece Matilda. Pentru adulti, este o lectura care le usureaza cumva inima, ii face sa isi aminteasca de perioada copilariei si, de asemenea, sa realizeze care sunt lucrurile cu adevarat importante si cum solidaritatea poate invinge tirania.

Roald Dahl se pricepe sa integreze aspectele fantastice in structura realitatii, astfel incat acestea nu apar ca iesite din context, ci ca o alta fata a monedei. Puterile telekinetice ale Matildei sunt descrise ca fiind naturale si tot intr-un mod natural dispar.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca esti adult si te-ai saturat de acele lecture rigide, pe alocuri cititoare, si doresti sa recitesti o carte a copilariei, atunci Matilda este unul dintre cele mai potrivite titluri.
In plus, poti redescoperi magia acestei lucrari atemporale si recitind-o prima oara copilului tau.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu