Memoriile unei Gheise

Informatii generale

Memoriile unei gheiseMemoriile unei gheise este un roman istoric scris de Arthur Golden publicat in anul 1997. Romanul, scris dintr-o perspectiva subiectiva, la persoana I, urmareste viata unei gheise renumite din Kyoto, din ucenicia ei dureroasa de la inceputul anilor 1930 cand incepe sa puna bazele unei cariere si pana la sfarsitul acesteia, in Manhattan. Filmul cu acelasi nume a fost lansat in anul 2005.

Plotul

Semanand aproape cu un basm, povestea lui Sayuri, protagonista cartii, incepe intr-un sat indepartat situat langa mare. Chiyo, dupa cum este numita la inceputul cartii, o fata sensibila si luminoasa, facand parte dintr-o familie cu 4 membri: ea, sora ei, tatal ei, un pescar batran si mama sa, o femei batrana si foarte bolnava.

 

CARTEA MEMORIILE UNEI GHEISE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Memoriile unei Gheise

elefant

Memoriile unei Gheise

carturesti

Memoriile unei Gheise

libris

Memoriile unei Gheise

La varsta de 9 ani, atrage atentia unui om de afaceri local care se ofera sa le “adopte” pe ea si pe sora ei si sa usureze astfel povara financiara a familiei. Fetele ajung sa fie vandute: Chyio este trimisa la o casa de gheise din Kyoto, iar sora ei mai mare intr-o casa de prostitutie.

Chyo incearca sa se intoarca acasa, dar nu reuseste sa evadeze, iar in cele din urma se resemneaza cu situatia. Isi da seama ca singura ei sansa este sa invete cum sa fie o gheisa de succes. Doreste sa intalneasca un om de afaceri cunoscut sub numele de “Chairman”, a carui bunatate si farmec i-au capturat inima.

Chyo invata, treptat, tot ce inseamna sa fii o gheisa si isi schimba numele in Sayuri. In drumul sau catre a deveni una dintre cele mai proeminente gheishe din Kyoto, Sayuri trebuie sa se lupte cu stratagemele malefice ale unui rival invidios numit Hatsumomo si cu sentimentele ei ambivalente despre vocatia sa.

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Personajul fictiv Sayuri, bazat pe cercetarea voluminoasa a lui Golden in privinta stilului de viata al gheiselor, prezinta un portret iluminat al unui stil de viata specific unei culturi considerat, in mod eronat, un fel de prostitutie. Gheisa este un artist de divertisment, care canta, danseaza, converseaza. Pe scurt, un tip de companion profesionist. Este o ocupatie dificila, asa cum este concretizata prin personajul Sayuri, care necesita mult tact.

Sayuri gliseaza cititorii prin descrierea antrenamentelor grele si a ceremoniei de ucenicie a gheiselor si prin structura rigida controlata a gospodariilor si relatiilor. Aceasta lume a pielii expuse, privirilor minutioase, pasiunilor secrete, aspectului si reputatiei rezoneaza cu sunetul tacut al masinariilor financiare. Orice gheisa are nevoie de un binefacator bogat, dar adesea acest binefacator nu este persoana pe care gheisa o doreste cel mai mult.

In multe privinte, Memoriile unei Gheise functioneaza ca o tipica poveste de dragoste-fata saraca ce avanseaza pe scara sociala- dar executia rafinata a lui Golden nu da gres. Riscul asumat de a scrie intr-o voce straina nu a devenit o problema. Capcanele lui Sayuri farmeca cititorii inca de la primul capitol, astfel incat este uneori greu de crezut ca autorul cartii este un barbat American ce traieste in Brookline.

Golden transforma intr-o maniera splendida asa zisa superficialitate a culturii Gheisa. Cuvantul “Gheisa” se traduce in artist sau artizan, iar aceste femei petrec ore intregi pictandu-si chipurile, ingrijindu-si kimonourile si angajandu-se in conversatii inteligente.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea Memoriile unei Gheise capteaza instant atentia cititorului si portretizeaza intr-o maniera rafinata, dar foarte bine documentata, ce inseamna sa fii gheisa. Cititorii au acces la viata interioara, bogata, a lui Sayuri, la toate gandurile si sentimentele sale. Golden nu creioneaza doar portretul unei femei deosebite, ci si o imagine minunata a unei lumi anormale si in mare masura disparuta, in acest debut literar impresionant.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu