Mic dejun la Tiffany

Informatii generale

Mic dejun la Tiffany

Mic dejun la Tiffany este un roman de dragoste scris de Truman Capote si publicat pentru prima oara in 1958. Cartea s-a bucurat de succesul international abia in 1961, la ecranizarea filmului Mic dejun la Tiffany care a avut-o ca protagonista pe nimeni alta decat Audrey Hepburn. Audrey in acea rochie eleganta neagra si manusi este o imagine emblematica a ceea ce insemna Hollywood in secolul XX.

Romanul lui Truman Capote este narat de un autor al carui nume nu il cunoastem, care reda intamplarile din vremea in care locuia in aceeasi cladire cu tanara de 19 ani, Holy Golightly. O actrita tanara transformata in femeie de societate care gazduieste petreceri fastuase in apartamentul ei mic si cochet, dar care primeste vizitele unor barbati ceva mai in varsta si instariti, fapt ce ridica sprancene in acele vremuri.

Plotul

New York in anii 1940, un scriitor anonim incearca sa desluseasca trecutul misterioasei sale vecine. In timpul scurtelor lor conversatii din scara blocului, aceasta i se adreseaza cu Fred, referire la fratele ei de care nu mai stie nimic. Daca Fred este atras sau nu de Holly nu este definit in carte, dar acesta este indubitabil, captivat de caracterul si eleganta ei.

Se pare ca Holly are mult mai multe de ascuns decat cititorul poate vedea. Cu cat Fred descopera mai multe despre aceasta, realizeaza ca nu este femeia sofisticata care detine controlul, ci mai degraba o fata care se ascunde de propriul destin si care fuge de trecut. Personalitatea ei este duala, iar intunericul il ascunde sub stralucirea hainelor si bijuteriilor pe care le poarta.

CARTEA MIC DEJUN LA TIFFANY ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Mic dejun la Tiffany

elefant

Mic dejun la Tiffany

carturesti

Mic dejun la Tiffany

libris

Mic dejun la Tiffany

Pe parcursul anului si jumatate in care o cunoaste, Fred descopera ca Holly Golightly este placuta de regizorii de la Hollywood, de catre domnul bogat cu care cineaza si de toti cei care ii calca pragul. Insa distanta dintre ea si realitate este suficient de mare incat se teme ca nu va gasi niciodata echilibrul la care aspira. Sunt doar cateva momente in carte in care imbratisarea si vulnerabilitatea adevaratului ei sine se dezvaluie.

Dialogul in Mic dejun la Tiffany este extraordinar, suna aproape contemporan. Holly iubeste usor si pleaca usor. Ea este usor de infuriat si cumpara cadouri scumpe din capriciu. Este un roman care cu siguranta a fost considerat scandalos la vremea lui. Nici autorul, nici povestitorul nu au iesit niciodata sa spuna lucruri urate la adresa lui Holly, ori in cel mai bun caz, ca traieste un stil de viata in care este intretinuta. Astazi, comportamentul ei nu ar ridica o spranceana in Manhattan, dar in anii 40, cand a fost scris, o astfel de protagonista era un soc.

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Faptul ca romanul este scris din perspectiva observatorului, face ca personajul lui Holly sa fie unul misterios, caruia ii putem cunoaste doar exteriorul. O fata speriata si singuratica in esenta, terifiata de ideea de  afi singura si care incearca sa fie puternica, dar nu reuseste sa fie stabila si viseaza la libertate. Cu siguranta sunt mult mai multe de descoperit sub straturile de machiaj, rochiile scumpe si bijuteriile stralucitoare pe care le poarta.

De ce merita sa cumperi cartea

Holly coboara din taxi in fata magazinului de bijuterii Tiffany & Co. Are o coafura complicata, o rochie neagra cu manusi si perle la gat. Imaginea ei completeaza perfect magazinul cu articole scumpe. Se apropie de vitrina si scoate micul dejun dintr-o punga de hartie alba. Aceasta este scena emblematica, a personajului misterios Holly pe care doar Audrey Hepburn l-ar fi putut interpreta magistral. Aceasta carte este un roman clasic, care merita sa fie prezent in colectia oricarui iubitor de carti, ori pentru cei care doresc sa cunoasca frumusetea acelei perioade.

Pret
10
Actiune
8.5
Personaje
8
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score