Micul print

Informatii generale

Micul print este o nuvela scrisa de Antoine de Saint-Exupery si publicata pentru prima oara in anul 1943. Se poate spune ca este cea mai faimoasa lucrare a lui. Dincolo de sensibilitate si simbolism, este o nuvela care reaminteste cititorilor, de fiecare data cand este recitita, de lucrurile care conteaza cu adevarat.

De-a lungul timpului, cartea Micul print a fost adaptata atat in piese de teatru, cat si in filme. Amintim in acest sens cel mai recent film care a aparut in anul 2015, o versiune animata care a fost foarte bine primita de catre public.

Micul print Plotul

Firul narativ se construieste in jurul intalnirii naratorului pilot cu un tanar print care calatoreste de pe planeta pe planeta in cautare de cunostinte. Nuvela pare a fi o poveste destinata copiilor, dar este in general apreciata la adevarata ei valoare de adultii care pot intelege si integra simbolurile folosite de autor.

Micul print este mai degraba de simtit din inima, profund, intr-o maniera care sa te transfigureze si care iti dezvaluie altceva la fiecare recitire, decat de povestit, dar iata o sintetizare a plotului cartii:

Un pilot se prabuseste in desertul Sahara. In timp ce incearca sa isi repare avionul, intalneste un baiat care ii cere sa ii deseneze o oaie. Acesta accepta cererea neobisnuita si treptat afla povestea Micului Print. El provine dintr-un asteroid mic, unde a trait singur, pana cand acolo a crescut un trandafir. Acest trandafir era destul de “capricios”, iar Micul Print era confuz in legatura cu sentimentele sale. In cele din urma, a decis sa plece de pe asteroid si sa exploreze alte planete. Dupa intalnirea cu multi adulti confuzi (fiecare care popula cate o planeta), Micul Print a ajuns pe Pamant, unde s-a imprietenit cu un sarpe si o vulpe. Vulpea l-a ajutat sa inteleaga comportamentul trandafirului de pe asteroidul natal, iar sarpele l-a ajutat sa se intoarca acasa.

 

CARTEA MICUL PRINT ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Micul print

elefant

Micul print

carturesti

Micul print

libris

Micul print

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Dincolo de simbolurile centrale ale nuvelei, analizate de-a lungul timpului de critici literari, sa citesti Micul Print este ca o calatorie in propria persoana, la finalul careia esti transformat fundamental, dar in acelasi timp ramai aceeasi persoana.

Fiecare recitire-pentru ca Micul Print este acea carte pe care o vei reciti de-a lungul vietii in anumite contexte- va fi unica si te va face sa intelegi altfel anumite simboluri, in maniera setata de circumstantele in care ai citit cartea. O lecturare te poate face sa rezonezi cu vulpea, cu Micul Print sau chiar cu sarpele. Personajele cu care interactioneaza Micul Print in calatoria lui interstelara sunt de asemenea niste arhetipuri in care te vei regasi uneori in viata de adult, fie ca vrei, fie ca nu.

Dincolo de asta, de fiecare data cand citesti aceasta carte vei fi precum pilotul narator-pierdut in desertul sufletului tau, in cautarea unei oaze-despre care la final iti vei da seama ca esti tocmai tu.

De ce merita sa cumperi cartea

Nuvela Micul Print este una dintre chintesentele acelei idei ancenstrale cum ca esentele tari se tin in “sticlute” mici. In atat de putine pagini comparativ cu romane clasice de dimensiuni colosale, Antoine de Saint Exupery a reusit sa cuprinda un intreg Univers.

Lectura acestei carti te provoaca sa devii un fel de Micul Print, cautand prin planetele sufletului tau copilul din tine. Uneori confuz, alteori dornic de ludic, alteori speriat, de fiecare data cand ii citesti Micul Print, il faci sa vibreze si iti amintesti ca dincolo de viata pe care o duci, tu esti el.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu