Minciuni pe canapea

Informatii generale

Minciuni pe canapea este o lucrare publicata de Irvin Yalom, un psihiatru american existentialist care a publicat de-a lungul carierei sale atat lucrari de fictiune, cat si de nonfictiune. Principala tematica a acestei lucrari de fictiune, bazata totusi pe experienta vasta a lui Yalom ca psihiatru, se concretizeaza in jurul limitelor relatiilor care se pot stabili intre un psihiatru si pacientii sai.

Plotul

Minciuni pe canapea este ce-al doilea roman scris de Irvin Yalom. Cei doi psihiatri aflati in centrul povestirii se gasesc in situatii pentru care nu au fost instruiti din punct de vedere clinic. Doctorul Ernest Lash care in realitate este destul de serios in abordarile cu pacientii, decide sa experimenteze o abordare terapeutica noua, mai intima, cazand astfel involuntar in mrejele lui Carol Leftman, un pacient determinat sa ii distruga reputatia profesionala pentru ca ii incurajase sotul sa o paraseasca. Intre timp, fostul supraveghetor al lui Ernest, ambitiosul Marshal Streider, este pacalit de o persoana sarmanta care se da drept pacient. Pentru a iesi din aceasta situatie, Marshal apeleaza la un avocat-care se intampla sa fie tocmai Carol, ce doreste sa il pacaleasca pe Ernest. In acest context, atat pentru Marshal, cat si pentru Ernest, onestitatea absoluta pe care o cer in timpul orelor terapeutice este in contradictie cu etica profesionala a confidentialitatii care leaga atat avocatii, cat si psihiatrii.

 

MINCIUNI PE CANAPEA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Minciuni pe canapea

elefant

Minciuni pe canapea

carturesti

Minciuni pe canapea

libris

Minciuni pe canapea

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Yalom exploreaza in romanul Minciuni pe canapea tenebrele a ceea ce personajul sau Ernest numeste “terapie salbatica”, in cadrul careia terapeutii nu reusesc sa mentina “dezinteresul”profesional in intalnire cu clientii lor si se ataseaza emotional de acestia. Romanul lui Yalom reprezinta o examinare interesanta si bine pusa la punct a modului in care gandesc psihiatrii , construind o viziune a unei comunitati sanatoase si suficient de mature pentru a se confrunta cu temerile cele mai profunde si persistente. Stilul literar al lui Yalom este natural si atrage cititorii. Acestia urmaresc drama care li se dezvaluie pe masura ce firul narativ evolueaza intr-un ritm lent, dar sigur. Fiecare personaj pare ca isi joaca rolul in mainile altui personaj din nou si din nou, toate acestea in numele psihologiei.

De ce merita sa cumperi cartea

Aceasta carte este facuta pentru cititorii care au la dispozitie mai multe ore libere pe zi pentru a citi fara intrerupere si mai ales pentru aceia care se bucura atunci cand citesc o poveste bine scrisa si pusa in scena, care ii va captiva pana la final.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu