Minunea de R.J. Palacio

Informatii generale

Cartea Minunea scrisa de autoarea R.J. Palacio este un roman sfasietor, care desi este incadrat in literatura dedicata copiilor, prezinta o lectie de viata importanta, pe care si parintii o pot aplica in relatia cu cei mici, cu cei din jur, dar si cu problemele ridicate de fenomenul de bullying.

Publicata in anul 2012, cartea Minunea a fost tradusa si publicata de catre editura Arthur patru ani mai tarziu. Editura Arthur este cunoscuta datorita titlurilor dedicate copiilor, insa Minunea este un roman aparte, care uneste generatii prin puterea bunatatii.

In decembrie 2017, regizorul Stephen Chbosky a adaptat romanul pentru ecranizarea cu acelasi nume in care protagonisti sunt Julia Roberts, Owen Wilson si Jacob Tremblay, iar criticiile expertilor au fost favorabile.

PlotulCartea Minunea

Minunea il are ca protagonist pe August Pullman, un baietel cu probleme grave de sanatate. Deoarece s-a nascut cu diferite afectiuni care au condus la o serie infinita de interventii chirurgicale, viata lui nu este una normala, iar chipul sau este diferit.

Protagonistului i se ofera si rolul de narator, August fiind cel care ne povesteste aspectul sau inedit. Ochii lui sunt mai lasati, in timp ce pielea de pe chip si nasul par sa ia propria forma, fapt ce a condus la multe priviri pline de dispret de la trecatori.

Romanul parcurge evolutia sa in urma deciziei de a se inscrie intr-o scoala normala, alaturi de ceilalti copii, cu riscul ca el sa fie judecat datorita aspectului sau. Parintii si sora lui il iubesc enorm, iar el a invatat sa isi accepte chipul, insa odata ajuns la scoala face cunostinta cu realitatea cruda si rautatea copiilor care nu sunt educati in mod corect si aleg sa judece dupa aspect, fara sa cunoasca greutatile prin care alti copii trec.

Elevii, alaturi de personalul angajat in scoala se fac vinovati de modul in care August este aspru judecat si privit cu dispret, niciuna dintre parti nefiind in stare sa arate bunatate, intelegere sau sa demonstreze ca valorile predate in scoala nu sunt doar cuvinte aruncate in aer.

Spre final, August le ofera tuturor o lectie de viata importanta si un indemn catre toti copiii care se confrunta cu aceeasi problema ca si el.

CARTEA MINUNEA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Minunea

elefant

Minunea

carturesti

Minunea

libris

Minunea

cartepedia

Minunea

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cartea Minunea este scrisa astfel incat sa fie usor de parcurs de catre copii, in stilul specific al protagonistului. Acesta reuseste sa explice intr-un mod excelent problemele sale de sanatate, felul in care vede lumea si cum cei din jur il percep si ce intelege el din aceste lucruri.

Romanul este impartit pe diferite capitole care reprezinta etapele inscrierii sale la scoala, conflictele cu care se confrunta si detaliaza modul in care alege sa treaca peste obstacole, sau dimpotriva, sa se ascunda in casa, departe de privirile oamenilor rai.

De ce merita sa cumperi cartea

Este genul acela de carte pe care parintii o pot citi impreuna cu cei mici si ambele parti vor avea de castigat. Este o lectura usoara, emotionanta si plina de lectii de viata importante, demne de pus in aplicare. Bunatatea, intelegerea si acceptarea sunt motivele principale ale romanului prezentate intr-un mod exceptional de catre autor. In concluzie, este un roman care merita fiecare banut si care va ocupa un loc de cinste in biblioteca dumneavoastra deoarece va fi indragit de generatii.

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu