Mizerabilii

Informatii generale

Mizerabilii este un roman istoric francez scris de Victor Hugo, un nume “greu” in literatura clasica. Acest roman a fost publicat pentru prima oara in anul 1862 si este considerat una dintre cele mai bune romane ale secolului al XIX-lea. De-a lungul timpului, aceasta opera celebra a lui Victor Hugo a primit numeroase adaptari de film, televizune si scena, incluzand un muzical in anul 2012, cu Hugh Jackman, Anne Hattaway si Russel Crowe in rolurile principale.

Plotul

Romanul urmareste, in linii mari, revolutia franceza care a inceput in anul 1815 si a culminat cu rebeliunea din Iunie 1832. Firul narativ este foarte complex si trateaza viata si interactiunile dintre numeroase personaje principale si secundare, in special greutatile intampinate de un fost-condamnat, Jean Valjean, si experienta lui cu intregul proces complex al izbavirii. Examinand in principal natura legii si a ideei de “har”, romanul Mizerabiili elaboreaza istoria Frantei. Autorul analizeaza cu finete arhitectura si designul urban al Parisului. Principalele tematici abordate, ce confera “greutate” acestui roman, sunt politica, in special “culisele” revolutiei franceze, morala, justitia si religia, precum si natura iubirii romantice, dar si de familie. Romanul este impartit in cinci volume, fiecare volum la randul sau fiind impartit in subcapitole consistente. Astfel, intreaga lucrare are 365 de capitole ( in cele cinci volume), relativ scurte.

 

INAINTE SA TE CUNOSC ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Mizerabilii

elefant

Mizerabilii

carturesti

Mizerabilii

libris

Mizerabilii

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Multi critici literari au fost de acord, de-a lungul timpului, ca romanul Mizerabilii este una dintre cele mai bine scrise lucrari clasice. Desi setata intr-un cadru spatio-temporal exact, al Frantei scindate de revolutie, cartea este actuala si in prezent. Victor Hugo a stiut cum sa trateze subiecte mereu actuale intr-o maniera care le face sa fie universale. Marile carti au darul de a depasi aceste bariere spatio-temporale si de a se putea mula in structurile simbolice ale unor societati diferite.

Astfel, desi au trecut doua secole de la publicarea acestei opere, orice roman care citeste Mizerabilii in metrou in drum spre munca poate regasi in randurile citite probleme ale societatii in Romania. Victor Hugo sustine despre procesul scrierii acestui roman complex, una dintre cele mai importante carti ale sale, ca poate fi considerat un salt de la “rau la bine” si de la “iad la rai”. Acest lucru se observa in felul in care firul narativ evolueaza gradat, precum si in stilul literar al autorului.

De ce merita sa cumperi cartea

Dincolo de faptul ca este o lucrare clasica, merita sa citesti romanul Mizerabilii deoarece iti deschide cu adevarat constiinta si te face sa realizezi mai bine anumite structuri “eterne” ale societatilor, pe care Victor Hugo a stiut atat de bine sa le incadreze in particularitatile revolutiei franceze.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu