Morometii

Informatii generale

Morometii este un roman social, obiectiv, realist, psihologic, postbelic scris de catre Marin Preda. Geneza atat de complexa a romanul il face pe acesta premergatorul romanului postbelic.

Cartea Morometii a  aparut in doua volume la diferenta de 12 ani intre ele. Astfel, primul volum a aparut in anul 1955 si al doilea volum in anul 1967. Marin Preda este romancierul iconic pentru romanul realist postbelic romanesc, iar opera Morometii il consacreaza in topul celor mai buni scriitori ai Romaniei.

Acest roman a fost pus in scena de nenumarate ori, dar complexitatea romanului cel mai bine poate sa fie inteleasa chiar din carte. Cu un text greoi datorita multitudinii de subintelesuri, de metafore si de probleme existentiale general valabile, romanul este inclus lista lucrarilor pentru bac.

 

Morometii

Plotul

Actiune din Volumul I incepe in anul 1937 in satul Silistea-Gumesti din Campia Dunarii, un sat batran, izolat de orice conceptie noua, astfel ca oamenii din sat inca traiau dupa obiceiurile stravechi.

Volumul II suprinde actiunea situatia existenta intre anii 1938-1962, dar de data aceasta oamenii din sat sunt vazuti acum intr-o schimbare ce perturba linistea si echilibrul satului.

Prima scena a romanului se focuseaza pe familia Moromete, mai exact pe scena cinei cand membrii familiei Moromete stau la o masa rotunda si mananca dupa o zi grea de munca la camp. Aceasta scena a cinei este plina de simboluri: Ilie, tatal copiilor si personajul principal al cartii, sta pe pragul camerei, fiind astfel mai sus ca ceilalti, semn al autoritatii pe care o are; copii cei mari stau aproape de usa, ca simbol pentru plecarea lor de acasa, iar cei mici stau langa mama lor pentru a fi protejati.

Scena taierii salcamului este scena cea mai importanta din toata cartea, este simbol al inceperii destramarii familiei Moromete si cea care declanseaza conflictele care urmeaza.

CARTEA MOROMETII ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Morometii

elefant

Morometii

carturesti

Morometii

libris

Morometii

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Titlul Morometii este cel care caracterizeaza tema primordiala a romanului si anume tema familiei, intregul roman fiind o fresca a vietii rurale. Ate teme abordate in roman sunt: iubirea, timpul, societatea.

Naratorul prezent in roman este omniscient si obiectiv, astfel ca intreaga naratiune este realizata la persoana a III-a, avand o perspectiva narativa par derriere. Partea lexicala este presarata cu regionalisme specifice zonei din Campia Dunarii, fiind un limbaj din topor, nestilizat cu podoabe stilistice pentru a propulsa si mai mult romanul in categoria realista.

Morometii este scrierea epica a carei mod de expunere este descriere, dialogul si naratiunea capabile sa ofere dinamism si sa il puna pe cititor intr-o postura de filosof asupra vietii.

Intreaga carte se desfasoara cronologic intr-un spatiu real pentru a intari ideea ca tot ceea ce se intampla in carte sunt fapte reale. Romanul in sine prezinta pulsatii ale vietii inainte si dupa razboi privite intr-un mod dureros, ca rupere si destramare a unor datini stravechi inradacinate adanc in glia romaneasca si mentalitatea taranului.

Personajele romanului sunt intruchipari ale taranului roman, ale unei societati in miscare ce incearca sa se rupe de frumusetea unor obiceiuri stravechi. Sunt suculente si vibrante, capabile sa impresioneze cititorul.

Atmosfera creata in roman are puterea sa impresioneze cititorul si sa il ravaseasca, este simpla, dar totusi atat de puternica.

De ce merita sa cumperi cartea

Morometii este cartea ce trebuie citita de orice persona macar o data in viata. Romanul este presarat cu atat de multe simbolistici si atinge atat de multe teme filosofice incat poate sa cutremure si sa puna pe ganduri orice cititor .

Este romanul care iti ofera o perpectiva diferita a societatii si iti arata originile, ducandu-te intr-un timp de mult apus.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu