O mie noua sute optzeci si patru

Informatii generale

O mie noua sute optzeci si patru (1984) este un roman distopic scris de autorul englez George Orwell in 1948. O carte fenomen, care si astazi ramane in topurile celor mai cautate carti. Orwell, pe numele sau real Eric Arthur Blair, a inspirat productia peliculei cu acelasi nume din anul 1984, care i-a avut ca protagonisti pe actorii John Hurt, Richard Burton si Suzanna Hamilton.

o-mie-noua-sute-optzeci-si-patru Plotul

Actiunea debuteaza cu descrierea unei versiuni apocaliptice a metropolei Londra din anii 80. Orasul este intunecat, operat de mecanisme de control in masa care socheaza cititorii.

In acest oras desprins din infern, il intalnim pe personajul principal, Winston Smith. Un om ca oricare altul, care munceste, iubeste si uraste. Reuseste totusi sa se diferentieze de ceilalti datorita locului in care traieste. Londra imaginata de Orwell este departe de cea pe care noi o cunoastem. Conducerea este a unui regim totalitar, unde oamenii nu beneficiaza de liberul arbitru. Am putea fi tentati sa comparam cu o Coree de Nord a zilelor noastre, dar autorul s-a inspirat pentru aceasta distopie din modelul nazist si stalinist. 

Protagonistul decide sa tina un jurnal in care destainuie nemultumirile sale legate de partid. Intr-o lume in care nu iti este permis sa gandesti liber, executiile fara rost sunt la ordinea zilei si oamenii dispar peste noapte, Winston pare sa ia cea mai proasta decizie a vietii sale.

CARTEA O MIE NOUA SUTE OPTZECI SI PATRU ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

O mie noua sute optzeci si patru

carturesti

O mie noua sute optzeci si patru

elefant

O mie noua sute optzeci si patru

libris

O mie noua sute optzeci si patru

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Romanul 1984 de George Orwell critica slabiciunile sociale in mod acuzator. Autorul se foloseste de ironie, exagerari si critica pentru a descrie absurditatile impuse de partid. Cu toate astea, contureaza o imagine robusta a unei lumi apocaliptice pe care nu ne dorim sa o vedem vreodata. 

Puterea este impartita intre trei oameni. Rusia inghite Europa formand Eurasia. Astfel de schimbari apar in urma unui razboi nuclear, iar efectele acestia s-au transpus intr-un regim pe care si Stalin l-ar fi idolatrizat. La fiecare greseala exista posibilitatea intoarcerii in trecut. Limbajul este codificat si circula lozinci precum Razboiul este pace/ Libertatea este sclavie/ Ignoranta este putere, care iti provoaca fiori pe sirea spinarii. Apare o noua limba, robotizata, intitulata nouvorba, un mecanism de propaganda.

Impunerea ideologiilor partidului, monitorizarea cetatenilor si torturile aplicate de tortionari definesc totalitarismul. Individul este dezumanizat, iar nesupunerea nu este o solutie posibila. Utopia creata de Orwell reprezinta o viziune sumbra asupra viitorului pe care il considera la vremea scrierii romanului drept unul posibil.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea 1984 prezinta un viitor care nu a mai ajuns niciodata sa fie pus in aplicare. Din fericire, nicio tara nu a avut parte de un astfel de sistem si merita citita pentru a ne bucura de prezent. Este o carte care te va cutremura la fiecare pagina.

Pret
9.5
Actiune
9
Personaje
9
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score