Ochi de pisica

Informatii generale

Ochi de pisica este un roman scris de catre celebra autoare canadiana Margaret Atwood si publicat in anul 1988. Protagonista este o pictorita controversata, Elaine Risley, care reflecta de-a lungul firului narativ asupra copilariei si adolescentei sale si asupra evenimentelor care au marcat-o.

Cartea a obtinut Premiul Booker in anul 1989.

 

Ochi de pisica

 Plotul

Cele mai puternice amintiri ale lui Elaine din copilarie si adolescenta sunt legate de Cordelia, liderul unui trio de fete care a fost in acelasi timp crud si bland cu Elaine, in numele prieteniei.

Aceasta situatie a facut ca Elaine sa perceapa in mod eronat lumea inconjuratoare si felul in care trebuie sa se raporteze la aceasta si de asemenea au facut ca modul in care se manifesta prin arta sa fie atat de controversat.

Actiunea romanului se desfasoara la mijlocul secolului al XX-lea, incepand cu cel de-al doilea razboi mondial pana la sfarsitul anilor 1980 si include si o privire asupra multor elemente culturale ale acelei perioade, inclusiv a feminismului si a diverselor miscari de arta moderna.

 

CARTEA DUPA CE NE-AM CERTAT ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Ochi de pisica

elefant

Ochi de pisica

carturesti

Ochi de pisica

libris

Ochi de pisica

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cartea Ochi de Pisica exploreaza intr-o maniera ingenioasa construirea identitatii. Cartea este scrisa in principal intr-o maniera retrospectiva, asa cum reflecta Elaine asupra evenimentelor care s-au intamplat in copilaria si adolescenta ei (si mai ales cum aceste evenimente i-au modelat involuntar personalitatea).

In acest auto-portret al lui Elaine, cele trei fetite in frunte cu Cordelia se afla in spatele unui tablou incetosat, acest lucru demonstrand absenta lor simultana din trecutul lui Elaine si prezenta lor in cine a devenit ea.

Povestea lui Elaine este detaliata in imagini bogate si descrieri in amanunt ale artei ei care reflecta influentele primite din copilarie, nu numai de catre trio-ul fetelor ci si datorita educatiei netraditionale pe care a primit-o. Relatia distanta cu parintii, fratele ei genial, legaturile sale secrete cu anumiti barbati, profesorii de sex feminin, instructorii de arta, toti acesti “actori” au fost cei care au modelat caracterul lui Elaine. Canada are de asemenea un rol proeminent in roman si actioneaza ca un caracter de sine statator. Monarhia englezeasca este descrisa ca o influenta vie a copilariei protagonistei..

De ce merita sa cumperi cartea

Dincolo de profundele implicatii psihologice si descrierile realiste ale unei societati conditionate de axa spatiala-temporala, aceasta carte este o lectura puternica, care te provoaca sa te gandesti la modul in care propriile relatii pe care le-ai avut in copilarie sau adolescenta ti-au modelat caracterul.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu