Padurea norvegiana

Informatii generalePadurea norvegiana

Cartea Padurea Norvegiana se numara printre operele clasice ale literaturii universale. Publicata in 1987, reuseste sa fie titlul de pe buzele multor iubitori de literatura. De asemenea, este cea mai cunoscuta carte a autorului Haruki Murakami, acesta fiind recunoscut pentru profunzimea felului sau de a scrie si a temelor social-politice abordate.

Padurea Norvegiana este o carte care isi deriva numele dintr-o faimoasa piesa din 1965 de la Beatles. Este una dintre cele mai populare carti ale autorului si actiunea este stabilita in Japonia anilor ’60 in perioada revolutiei studentesti. Este o poveste intunecata de dragoste si dramatica, care este melancolica si totodata pasnica in acelasi timp. Atmosfera creata de carte ne spune foarte multe despre Japonia acelor vremuri.

 Plotul

Povestea este redata in vocea persoanei I, a personajului Toru Watanabe. Toru se indreapta spre Tokyo pentru studii suplimentare pentru ca doreste sa se indeparteze de trecutul melancolic – sinuciderea celui mai bun prieten al sau, Kizuki, l-a spulberat, iar singura cale de urmat este sa treaca mai departe.

Naoko, iubita a prietenului sau mort, vine de asemenea in Tokyo din acelasi motiv, iar o intalnire intamplatoare ii aduce impreuna. Toru este indragostit de Naoko, dar Naoko este sfasiata. Ea are un milion de secrete si se lupta cu proprii demoni. Intre timp vine Midori, care este distractiva si voioasa, dar la fel ca si ceilalti, are si ea problemele ei. Midori se indragosteste de Toru, dar nu este asa de usor cum pare. Pe masura ce toti se lupta sa-si pastreze monstrii individuali, viata se misca si personajele se gasesc intr-o lume ciudata.

Personajele sunt atat de bine conturate, incat nu veti putea lasa cartea din mana. Toru, Naoko, Midori, Reiko si Nagasawa sunt stralucitori in felul lor. Prinsi intre ceea ce doresc si ceea ce ei cred ca este ideal, adesea ajung sa ia decizii pe care ei insisi nu le inteleg.

Toru este din ce in ce mai rupt intre datoria lui fata de Naoko si sentimentele sale pentru Midori. Naoko este inchisa emotional, dar Midori este disponibila si indragostita. Totusi, faptul ca Toru este indecis, ii induce o viata nelinistita, il duce la izolatr fortata, regrete si melancolie. Adancimea fiecaruia dintre aceste personaje si modul in care sunt atarnate de durerile lor este ceea ce face ca aceasta carte sa fie atat de aclamata.

CARTEA PADUREA NORVEGIANA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Padurea norvegiana

carturesti

Padurea norvegiana

elefant

Padurea norvegiana

libris

Padurea norvegiana

cartepedia

Padurea norvegiana

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Toru ne spune povestea intr-o retrospectiva care se reflecta asupra evenimentelor din primii sai ani. Modul in care incepe romaul este dramatic, autorul reusind sa atraga cititorul inca din primele pagini.

Scrierea insasi este simpla, iar limbajul lui Murakami este fluid. Desi nu se adanceste in filosofie, personajele prin actiunile si conversatiile lor impartasesc lectii cu valoare de invataminte.

De ce merita sa cumperi cartea

Este o poveste intunecata, dar cu toate acestea profunda si intensa si este menita sa fie citita incet, absorbind durerea personajelor sale si profunzimea pasiunii lor.

Referintele frecvente la muzica si literatura occidentala creeaza o legatura stransa cu cititorul si devine o parte integranta a experientei de lectura.

In cele din urma, este scrisa de Murakami si un motiv mai bun decat acesta nu exista.

Pret
9.5
Actiune
9
Personaje
9.5
PROS
  • Caracterele sunt dezvoltate foarte bine.
  • O lectura clasica, despre care se va mai vorbi mult timp.
CONS
  • Este o poveste intunecata, nu pe placul tuturor.
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score