Patul lui Procust

Informatii generalePatul lui Procust

Cartea Patul lui Procust este un roman publicat pentru prima oara in anul 1933, in doua parti, de catre editura Nationala-Ciornei. A devenit in scurt timp un etalon al literaturii romanesti, Camil Petrescu fiind un autor aclamat de beletristica, recunoscut in mod special pentru operele sale grandioase precum Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi, Suflete tari si Un om intre oameni.

Autorul a scris si poezie intre anii 1923-1932 si s-a ocupat si de spectaocle de dramaturgie, insa s-a facut remarcat prin conceptele autentice si substantialitatea din romanele sale. Temele abordate de Camil Petrescu au in general legatura cu razboiul, conditia de geniu si introspectia psihologica. De asemenea, subiectivismul acestuia se regasesc in naratiunea la persoana I, o caracteristica usor de remarcat in creatiile sale.

In anul 2002, romanul a fost ecranizat intr-un film de exceptie, produs de Sergiu Prodan si Viorica Mesina. Protagonistii au fost interpretati de actorii Oleg Yankovskiy, Maia Morgensern si Gheorghe Dinica. Filmul Patul lui Procust a fost realizat de Film Studio din Republica Moldova si a fost primit cu bratele de catre criticii din Berlin, la premiera din cadrul Berlin International Film Festival.

Plotul

Patul lui Procust este un roman despre vanitate, inteligenta si depasirea limitelor sociale. Protagonistii, doamna T. (despre care se presupune ca ar fi autoarea Cella Serghi) si Fred Vasilescu, isi intra in rolul de personaje martore la taramul imaginar care poarta numele de pat al lui Procus, un produs al introspectiei psihologice profunde, unde trairile si sentimentele se multiplica la o viteza alarmanta.

Romanul este o miscare decisiva pentru autor, realizandu-se astfel trecerea spre stilul modern. Opera devine astfel un metaroman, plin de metafore profunde, personaje care se dezvolta cronologic si evolueaza in fata ochilor cititorilor, tinzand catre conditia de genii neintelese intr-o societate ponosita.

CARTEA PATUL LUI PROCUST ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

carturesti

Patul lui Procust

libris

Patul lui Procust

cartepedia

Patul lui Procust

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Stilul inconfundabil al autorului reuseste in acest roman sa abordeze o tema inedita, aceea a intelectualului blocat intr-o lume mediocra, unde limitele sale nu sunt imposibil de depasit, iar curiozitatea si setea de cunoastere cresc invers proportional fata de simpla bucurie a existentei. Autorul pune accent pe limitele impuse de societate si creaza astfel un loc imaginar, un pat al ororilor, al triunghiurilor amoroase si al descoperirii psihologice care atrage cititorul timp de 370 de pagini.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea Patul lui Procust de Camil Petrescu merita citita deoarece se dezice de precedentele romane romantice ale autorului. De aceasta data, imbratiseaza modernismul prin insertia elementelor de misticism si legendele create in jurul patului lui Procust. Romantismul, misterul si metaforele din abundenta transforma aceasta creatie intr-o opera fascinanta, care trimite cititorii intr-o introspectie asupra artistului neinteles, analiza psihologica a protagonistului de proza si vanitate excesiva. Un alt aspect important de mentionat este faptul ca multi profesori de limba si literatura romana includ Patul lui Procust in bibliografia obligatorie, romanul fiind o lectura reper pentru interpretarea stilului lui Camil Petrescu.

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

1 comentariu
  1. Am avut de citit cartea pentru scoala. Nu prea am inteles mare lucru din ea, dar acest articol m-a ajutat la teme fiindca a trebuit sa scriu despre evolutia personajelor. Multumesc! Mai faceti si despre alte romane pentru scoala? Dar pentru cele care se vor da la BAC?

Comentariu