Plansul lui Nietzsche

Informatii generale

Plansul lui Nietzsche este un roman scris de Irvin D.Yalom si publicat in anul 1992. Actiunea cartii are loc cu precadere in Viena, in anul 1882, si relateaza o intalnire fictiva intre medicul Josef Breuer si filosoful Friederich Nietzsche.

Romanul este o revizuire a istoriei filosofiei si psihanalizei. In 2007, a fost adaptat un film cu acelasi nume, bazat pe actiunea cartii.

 

Plansul lui Nietzsche

 Plotul

Romanul incepe cu doctoral Josef Breuer care se afla intr-o cafenea din Venetia, Italia, in asteptarea lui Lou Salome, o fosta iubire de a lui Nietzsche. Ea a scris o scrisoare in care afirma ca viitorul filosofiei Germaniei este in joc si ca filosoful german are nevoie de ajutor cu disperare.

Breuer are nevoie de ajutor pentru a trece peste sentimentele pe care le-a dezvoltat fata de unul din pacientii lui, iar Nietzsche trebuie sa isi trataze migrenele. Influentat de ideile revolutionare ale tanarului sau discipol, Sigmund Freud, Josef Breuer incepe o strategie periculoasa care va marca originea psihanalizei.

Datorita relatiei lor neobisnuite, ambii vor vedea cum perspectiva asupra vietii li se schimba.

CARTEA PLANSUL LUI NIETZSCHE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Plansul lui Nietzsche

elefant

Plansul lui Nietzsche

carturesti

Plansul lui Nietzsche

libris

Plansul lui Nietzsche

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Discursul literar al lui Yalom in acest roman este foarte precis din punct de vedere istoric si a calitatii gandurilor explorate. Breuer preia valorile si idealurile lui Nietzsche, oferind, pentru neinitiati, o scurta trecere in revista a principiilor scrierilor fiolosofice timpurii ale lui Nietzsche- obsesia sa pentru lupta de putere in relatiile individuale si valoarea tragediei ca afirmare in viata.

De-a lungul cartii, atmosfera de final de secol din Viena este foarte bine surprinsa in cuvinte, cu toate nuantele si particularitatile sale si mai ales cu o claritate bine studiata. Un tanar Sigmund Freud joaca de asemenea un rol important in desfasurarea dramei acestei carti, dar portretul lui Yalom este unul neobisnuit: in 1882, Freud nu era inca parintele psihanalizei moderne, ci un student naiv.

De ce merita sa cumperi cartea

Mai mult decat o intalnire ipotetica a doua minti stralucite din istorie, Plansul lui Nietzsche este o poveste logica si lucida a circumstantelor vietii reale a personajelor sale si a unei reinventari imaginative a arcurilor narative.

Merita sa citesti aceasta carte pentru exercitiul mental la care te supune: provocarea de a privi anumite aspecte ale mentalului dintr-o perspectiva logica.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu