Poveste de Craciun

Informatii generale

Poveste de Craciun este o nuvela publicata de catre celebrul autor Charles Dickens, publicata pentru prima oara in anul 1843. Aceasta nuvela a devenit celebra pentru mesajul pe care il transmite, aceea de a ne bucura cu adevarat de spiritul sarbatorilor.
O poveste de Craciun

Plotul

Poveste de Craciune este povestea lui Ebenezer Scrooge, un batran mizantrop, anti-social care uraste Craciunul, este zgarcit si este perfect convins nu numai ca nu are rost sa faci cadouri, dar si ca oamenii strazii ar trebui trimisi la inchisoare sau institutionalizati.

Intr-o noapte, este vizitat in primul rand de fantoma fostului partener de afaceri, apoi, pe rand, de fantomele Trecutului, Prezentului si Viitorului. Fiecare fantoma il invata o lectie insemnata despre importanta Craciunului, despre ceea ce conteaza cu adevarat in viata, astfel ca la finalul acestei calatorii Scrooge ajunge o cu totul alta persoana: una mai blanda, mai generoasa, care intelege importanta Craciunului.

 

O POVESTE DE CRACIUN ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Poveste de Craciun

carturesti

Poveste de Craciun

libris

Poveste de Craciun

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

In esenta, se poate spune ca nuvela Poveste de Craciun este la fel de complexa ca un bildungsroman, datorita complexitatii tematicii abordate. Meritul acestei nuvele este ca dincolo de partea fantastica, reuseste sa surprinda esenta acelor vremuri, in descrieri detaliate, dar sugestive, care l-au consacrat pe Charles Dickens. Desi la un “nivel mai redus”, citind aceasta nuvela iti vei aminti de societatea prezenta in romanele clasice Oliver Twist si Marile Sperante. In acest sens, Charles Dickens este un scriitor care, de-a lungul carierei sale, a stiut cum sa isi pastreze stilul, fara insa a oferi cititorul impresia ca citesc din aceeasi carte in care apar alte personaje.

Poveste de Craciun este o lectura usoara si in acelasi timp grea, genul acela de carte care iti ramane in minte mult timp dupa ce ai citit-o. Faptul ca a fost ecranizata in atatea filme, sub o forma sau alta, este un fapt secundar al acestui lucru. Precum Sherlock Holmes arhetip al detectivului rational dar sociopat, Scrooge este un arhetip al mizantropului zgarcit care, printr-un intreg proces de transformare a sinelui, este plimbat prin tenebrele din sufletul lui si doar cand ajunge la fundul abisului poate apoi sa iasa inapoi, in lumina, o persoana transformata de aceasta experienta.

De ce merita sa cumperi cartea

Dincolo de universalitatea ei, merita sa citesti aceasta carte deoarece iti va aduce aminte de copilul din tine intr-o maniera care armonizeaza cu adultul pe care esti nevoit sa il proiectezi in societate.

1 comentariu
  1. Chiar se potriveste in aceasta perioada. Este o poveste foarte frumoasa si care le place copiilor.

Comentariu