Poveste despre doua orase

Informatii generale

Poveste despre doua orase este un roman scris de catre Charles Dickens. Aparitia romanul dateaza din anul 1859 intr-o revista londoneza intitulata “All the year round”. In Romania, apare tradusa de abia in anul 2016. Conform unor statistici, acest roman este pe primul loc in topul celor mai bine vandute carti din lume.

Cu o insemnatate atat de mare, cartea a fost pusa in scena atat in Romania cat si pe marile scene de teatru ale lumii.

Poveste despre doua orase  Plotul

Actiunea tulburatoare se desfasoara pe doua planuri, mai exact in doua orase si anume: Londra si Paris, in secolul al XVIII- lea. Astfel, cartea prezinta actiuni fictive desfasurate in timpul revolutiei franceze.

In prim-plan este viata familiei Manette, mai exact a doctorului Alexandre Manette si a fiicei sale Lucie. Totul incepe cu eliberarea doctorului dupa 18 ani de temnitare in inchisoarea Bastilia. Intemnitarea lui a fost o totala nedreptate, dar cu ajutorul fiicei sale Lucie si a lui Jarvis Lorry, partenerul de viata al fetei, reuseste sa se intoarca in Londra, unde incepe sa isi reia viata. Cu toate acestea, doctorul Manette a ramas cu multa dezgustarea dupa fuga sa din Paris odata cu eliberarea sa.

In viata familiei Manette apare tanarul Charley Darnay, un nobil francez care isi reneaga sangele nobil si ajunge sa se casatoreasca cu Lucie. Din cauza vremurilor tumultoase care erau in acel timp in Franta, destinul vietii familiei Manette ia o intorsatura groaznica, dupa ce Charley Darnay se reintoarce in Paris sa isi apere prietenul.

 

CARTEA POVESTE DESPRE DOUA ORASE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Poveste despre doua orase

elefant

Poveste despre doua orase

carturesti

Poveste despre doua orase

libris

Poveste despre doua orase

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Actiunea spumoasa povestita din prisma unui narator omniscient, o sa tina cititorul in suspans si totodata o sa il captiveze prin cumulul de intamplari. Eroii romanului sunt adevarate arhetipuri ale dreptatii si ale iubirii inegalabile fata de cei din jur. Descrierea locurilor, a personajelor se face intr-un mod cat mai detaliat, pentru a il putea introduce pe cititor cat mai bine in cadrul povestit.

Temele atinse sunt filosofice si au menirea de a prezenta intr-un mod cat mai detaliat doua orase din doua tari diferite ale unor ani tulburatori. Tema care guvenreaza intregul roman este iubirea din care rezulta sacrificiul. Alte teme prezente sunt: razbunarea, revolutia, cruzimea.

De ce merita sa cumperi cartea

Poveste despre doua orase este un roman menit sa cutremure cititorul, dar si sa ii ofere o latura pozitiva. Este carte ce merita citita pana la ultimul cuvant, datorita modului de relatare si de prezentare a unui secol ce a lasat multe cicatrici. Este carte ce ofera speranta, iti dovedeste ca oricat de intuneric ar fi mereu exista o lumina numita iubire, si ca sacrificiul facut pentru dreptate si iubire nu este niciodata in van.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu