Prietena mea geniala

Informatii generale

Prietena mea geniala este primul volum al unei serii de 4 carti, Nuvelele napoletane, publicat in anul 2012, scrisa de Elena Ferrante. Aceasta serie urmareste vietile a doua fete inteligente, Elena si Rafaela, de-a lungul tranzitiei de la copilarie la maturitate, concretizandu-se intr-un bildungsroman destul de apreciat de catre publicul larg si de catre critici.

Seria a fost adaptata pentru teatru in anul 2017 si de asemenea intr-un serial de televiziune cu acelasi nume, din 37 de episoade.

Prietena mea geniala Plotul

Actiunea incepe in anii 1950, intr-un cartier sarac, dar vibrant, de la periferia orasului Napoli. Crescand pe aceste strazi dure, cele doua fete, Elena si Rafaela, invata sa se bazeze in primul rand una pe cealalta, inainte de orice. Pe masura ce se maturizeaza, ele raman in continuare cele mai bune prietene, iar destinele lor se intrepatrund de nenumarate ori.

De-a lungul firului narativ, ele reprezinta de asemenea intruchipari ale destinului unei regiuni care trece prin schimbari politice importante. Prin evolutia celor doua femei, autoarea ilustreaza structura sociala si economica a unui intreg cartier din Napoli care este transformat in modalitati ce influenteaza de asemenea drumul vietii celor doua protagoniste, in moduri nebanuite

 

CARTEA PRIETENA MEA GENIALA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Prietena mea geniala

elefant

Prietena mea geniala

carturesti

Prietena mea geniala

libris

Prietena mea geniala

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Prietena mea geniala reprezinta o celebrare a solidaritatii si prieteniei intre femei, iar aceasta solidaritate reprezinta o sursa de putere ce contribuie la dezvoltarea emotionala a protagonistelor. In vremurile tulburi, acestea se intorc mereu la relatia dintre ele pentru a se sustine una pe alta.

Mai ales in perioada copilariei protagonistelor, autoarea reuseste sa surprinda cu exactitate capacitatea generala a fetelor de a transforma prieteniile la varsta copilariei in ceva grandios, la fel de important ca legaturile familiale, cu tente obsesive pe alocuri.

Evocand imaginea unei prietenii formate in copilarie, mai degraba decat la maturitate, in Prietena mea geniala aceasta relatie organizeaza prietenia precum un fel de trib, un principiu organizator al unei povesti care transcende timpul.

Elena si Rafaela nu trebuie sa se “caute” una pe alta, deoarece s-au gasit la o varsta in care au devenit instant mai degraba surori. Desi natura relatiei lor se schimba de-a lungul timpului, existenta ei ramane o constanta fixa. Prietenia ca laitmotiv al acestui roman este in acelasi timp o „piatra de temelie”, o ancora, dar este si flexibila, capabila sa se adapteze trecerii timpului.

De ce merita sa cumperi cartea

Merita sa citesti aceasta carte deoarece este o lectura care te provoaca sa te gandesti ce inseamna cu exactitate ideea de prietenie in viata ta. Fiecare dintre noi stabileste un alt sens pentru acest sentiment atemporal, care a reprezentat subiect de arta inca din cele mai vechi timpuri.

In plus, poti citi despre istoria exacta, tumultoasa, din “culise”, a unui cartier din Napoli, si sa gasesti anumite similaritati cu tara noastra.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu