Ratiune si simtire

Informatii generale

Ratiune si simtire este un roman scris de catre celebra autoare Jane Austin in anul 1811. Datorita simbolistici si a modului de narare, in anul 1995 apare prima ecranizare a cartii care s-a dovedit un adevarat succes prin urmarirea indeaproape a intamplarilor din roman.

Ratiune si simtire Plotul

Cartea Ratiune si simtire se deschide cu prezentare familiei Dashwood, mai exact cu decizia domnului Dashwood ca dupa moartea sa intreaga avere sa ii ramana filui sau din prima casatorie, John, cu conditia ca acesta sa aiba grija de sotia sa si de cele trei: Elinor, Marianne si Margaret. Sotia lui John nu a vazut cu ochi buni ca doamna Dashwood si fetele sale sa mai locuiasca in casa, asa ca acestea s-au vazut nevoie sa plece de acolo. John Middleton, o ruda indepartata a familiei cu o situatie financiara foarte buna, le ofere celor patru o casuta modesta intr-o zona rurala din Barton Valley. Cele patru femei se muta in acel loc modest, dar foarte placuta.

Elinor si Marianne, fetele cele mari ale familiei Dashwood, sunt la varsta in care trebuie sa se casatoreasca, si de aici incep frumoasele povesti de dragoste pe care fetele le traiesc si zbuciumul interior dat de prima dragoste, prima suferinta.

 

CARTEA RATIUNE SI SIMTIRE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Ratiune si simtire

elefant

Ratiune si simtire

carturesti

Ratiune si simtire

libris

Ratiune si simtire

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cartea se poveste la persoana a III-a, avand un narator omnisicient menit sa descrie cu strictete fiecare detaliu pentru a-i crea cititorului o viziune mult mai ampla asupra traiului societatii din secolul al XIX-lea. Ca mod de expunere predominat este naratiuna, descriere si dialogul. Descrierea este atent realizata pentru a evidentia moravurile, obiceiurile societatii burgheze de rang mijlociu din acea vreme. Dialogul da dovada de o societate foarte bine cizelata, in care tutuirea celui de langa tine nu era o optiune, acest lucru adancind si mai mult viziunea asupra societatii.

Personajele sunt foarte bine conturate, iar cele doua fete sunt puse in prim-plan, devenind protagonistii romanului. Elinor este ratiunea, este arhetipul de persoana introverit, care afiseaza tot timpul o atitudine impenetrabila, parand de foarte multe ori lipsita de sentimente si foarte rece. In realitate, Elinor este sensibila si nutreste sentimente de dragoste si grija fata de toti cei din jur. Este mereu demna, mereu cu un zambet pe buze ce mascheaza suferinta.

Marianne este simtirea, este arhetipul extrovertit care mereu spune tot ceea ce gandeste. Din cauza sinceritatii ei foarte ferme, Marianne pare de foarte multe ori needucata si necioplita, reusind de foarte multe ori sa ii raneasca pe cei din jurul sau. Nu acesta este scopul ei, doar pentru ea, sinceritatea, franchetea si onestitatea sunt temelie pentru caracterul si personalitatea ei.

Temele care guverneaza intreaga lectura sunt iubirea, dar si societatea privita in ansamblul ei.

Titlul este ales cu grija si este o simbolistica a trasaturilor de personalitate predominante ale celor doua protagoniste, Elinor si Marianne. Elinor fiind ratiunea si Marianne fiind simtirea.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea Ratiune si simtire merita citita prin prisma goliciunii cu care sunt prezentate persoanjele, actiunea, si modul in care se deruleaza o buna bucata din istoria secolului XIX. Dezvaluind atat de bine o societate de mult apusa, cartea este un adevarat deliciu menit sa iti prezinte o alt fata a societati, o altfel de dragoste, un altfel de respect pentru cei din jur.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu