Razboi si pace

Informatii generale

Razboi si Pace este unul dintre numele grele ale literaturii clasice ruse, scrisa de marele autor Lev Tolstoi. Este considerata o lucrare centrala a literaturii mondiale si una dintre cele mai celebre realizari ale lui Tolstoi.
Romanul cronicizeaza istoria invaziei franceze a Rusiei si impactul epocii napoleniene asupra societatii tariste prin povestile a cinci familii aristrocratice rusi. Romanul a fost publicat pentru prima oara in intregime in 1869.

Plotul

Cartea se imparte in mod standard in patru parti si un epilog. Aproape prima jumatate a cartii se refera la destinul personajelor fictive, in timp ce ultimele doua parti, precum si ce-a de-a doua parte a epilogului, este compusa din eseuri despre natura razboiului, puterii, istoriei si istoriografiei.
Romanul se intinde intre anii 1805 si 1820. Atunci, epoca Ecaterinei cea Mare era inca proaspata in mintea oamenilor in varsta. Pentru urmatorii o suta de ani, a devenit o cerinta sociala pentru membrii nobilimii ruse sa vorbeasca in franceza si sa integreze cultura franceza in propriul lor sistem.
Opera ilustreaza povestea a cinci familii in acea perioada de timp: Bezukhov,  Bolkonsky, Kuragin, Rostov si Drubetskoy.

 

RAZBOI SI PACE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Razboi si pace

elefant

Razboi si pace

carturesti

Razboi si pace

libris

Razboi si pace

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Acest roman celebru este un roman epic in adevaratul sens al acestui cuvant. Lev Tolstoi descrie intr-un fel plin de maiestrie istoria Rusiei de la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pana in prima treime a anilor 1800.
Avand peste 1000 de pagini, este cu siguranta unul dintre cele mai lungi romane, dar spre deosebire de multe carti, lungimea sa este bine justificata. Cititorii nici nu vor simti ca anumite sectiuni sunt mai lungi decat ar fi trebuit sa fie.
Desi stilul literar al lui Tolstoi este unul care se concentreaza pe detalii si descrierea anumitor situatii amanuntite, scrierea lui este usor de citit, iar paginile cartii parca “zboara”. Cartea ofera o imagine foarte interesanta si profunda a societatii de atunci din Rusia, neobisnuita daca o analizezi dupa standardele actuale.
Personajele din carte au idei diferite si discuta despre idei diferite. Toate sunt, fara exceptie, extrem de credibile si bine conturate. In plus, cartea prezinta o multime de idei filosofice si stiintifice interesante. Una dintre cele mai importante este, fara indoiala, intrebarea: “ce cauze formeaza evenimentele istorice?”

De ce merita sa cumperi cartea

Chiar daca nu ai citit aceasta carte, exista sanse destul de mari ca ea sa se afle in biblioteca ta, apartind numelor grele din istoria literaturii.
Dincolo de aceasta “apartenenta”, merita sa si citesti aceasta carte, ca sa intelegi o anumita structura temporala a unei societati care totusi se potriveste intr-o oarecare masura cu prezentul in care traim, intrucat Tolstoi are darul de a trata in cartile sale subiecte general valabile.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu