Rebecca

Informatii generale

Rebecca este un roman scris de catre scriitoarea engleza Daphne du Maurier. Acest thriller a fost publicat prima oara in anul 1938 si a devenit in scurt timp un bestseller. Foarte multe persoane isi amintesc de aceasta carte datorita personajului Danvers si replica ei de la inceputul cartii: “ Azi noapte am visat ca am fost iar la Manderley”.

Plotul

In timp ce lucre ca insotitoare la o femeie bogata, naratoarea careia nu i se da un nume, o femeie naiva de aproximativ 20 si ceva de ani, se imprieteneste cu un englez bogat, Maxim de Winter, un batran vaduv. Dupa aproximativ doua saptamani, este de acord sa se casatoreasca cu el si dupa nunta si luna de miere il insoteste la conacul sau din Cornwall, o frumoasa regiune din Manderley. Danvers, ingrijitorea stranie a proprietatii, a fost foarte devotata primei sotii a lui Maxim, Rebecca.

Firul narativ se concretizeaza in povestirea incercarilor lui Danvers de a o submina psihologic pe noua doamna de Winter, sugerandu-i subtil ca nu va fi niciodata la fel de frumoasa si fermecatoare. Oricate schimbari incearca sa faca doamna de Winter la Manderley, Danvers descrie cat de bine mergeau lucrurile atunci cand Rebecca traia. Astfel, treptat noua sotie a lui Maxim se izoleaza. Treptat, firul narativ evolueaza in anumite intrigi bine executate, care captiveaza cititorii de pretutindeni.

 

REBECCA ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Rebecca

elefant

Rebecca

carturesti

Rebecca

libris

Rebecca

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Se poate spune ca in aceasta carte personajul absent, Rebecca, este de fapt protagonist. Faptul ca noii doamne de Winter nu i s-a oferit un prenume accentueaza aceasta idee. Aceasta alegere a autoarei a fost una destul de controversata, dar exact ce era nevoie pentru a marca diferentele dintre Rebecca si noua sotie. In opinia multor cititori, aceasta carte prezinta unul dintre cei mai bine conturati “raufacatori” din literatura.

Doamna Danvers este rece, plina de spirit si pregatita sa faca orice pentru a o indeparta pe noua doamna de Winter din peisaj. Si totusi autoarea a stiut cum sa o faca un personaj oarecum placut, in ciuda caracterului despicabil. Si celelalte personaje ale cartii raman in mintea cititorilor mult timp dupa ce termina de citit aceasta carte. Se poate spune ca romanul Rebecca este unul dintre romanele clasice care nu sunt apreciate in prezent la justa lor valoare.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca doresti sa citesti o carte clasica, care in acelasi timp iti va antrena mintea, te va face sa te intrebi constant ce se intampla mai departe si “iti va ascuti mintea”, aceasta carte este exact ce trebuie.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu