Sa ucizi o pasare cantatoare

Informatii generale

“Sa ucizi o pasare cantatoare” este un roman scris de autorul Harper Lee publicat in anul 1960. Acest roman a inregistrat un succes imediat, castigand un premiu Pulitzer, si a devenit o lectura clasica in literatura americana.

Plotul

Povestea se bazeaza pe observatiile lui Harper Lee asupra familiei sale, a vecinilor precum si a unui eveniment care a avut loc in apropierea orasului natal in Monroeville, Alabama.
Cartea este scrisa la persoana I, din perspectiva lui Jean Louise Finch, in varsta de sase ani, iar firul narativ se intinde de-a lungul a trei ani ( 1933-1935). Actiunea are loc in orasul fictional Maycomb din Alabama. Se concentreaza pe Jean Louis Finch, protagonistul care are sase ani si care traieste impreuna cu fratele sau mai mare, Jeremy si cu tatal lor vaduv, Atticus, un avocat de varsta mijlocie.
Protagonistul si fratele lui se imprietenesc cu un baiat pe nume Dill, care viziteaza orasul Maycomb in fiecare vara cand vine sa stea la matusa lui. Cei trei copii ajung sa fie ingroziti si totusi fascinati de vecinul lor, Arthur Radley. Adultii din Maycob refuza sa vorbeasca despre el si putini dintre ei l-au vazut de multi ani.
Astfel, copiii ajung sa se “hraneasca” cu imaginatia lor si cu zvonurile pe care le aud despre Atticus si isi doresc sa reuseasca sa il scoata din casa. Dupa doua veri de prietenie, ei afla ca cineva ii lasa anumite cadouri mici lui Atticus langa un copac. In plus, acesta face anumite gesturi dragute catre copii, dar nu apare niciodata fizic in calea lor.

 

SA UCIZI O PASARE CANTATOARE ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Sa ucizi o pasare cantatoare

elefant

Sa ucizi o pasare cantatoare

carturesti

Sa ucizi o pasare cantatoare

libris

Sa ucizi o pasare cantatoare

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Romanul este renumit pentru caldura si umorul sau, in ciuda abordarii problemelor grave ale inegalitatii rasiale. Atticus Finch a servit ca un erou moral pentru multi cititori si ca un model de integritate pentru avocati.
Multi critici literari sustin ca romanul Sa ucizi o pasare cantatoare este probabil cea mai citita carte din S.U.A care abordeaza probleme rasiale, iar Atticus Finch protagonistul cel mai proeminent in literatura clasica atunci cand vine vorba de eroii fictionali care au luptat impotriva rasismului.
Sa ucizi o pasare cantatoare este in acelasi timp un roman care creioneaza viata in Sudul Americii, dar si un bildungsroman. Temele principale creionate de Harper Lee cuprind nedreptatea rasiala si distrugerea inocentei. Criticii literari au remarcat de asemenea ca Harper Lee a mai avut in vedere, ca laitmotive ale cartii, problemele claselor sociale, a curajului si mai ales a compasiunii.

De ce merita sa cumperi cartea

Pe langa faptul ca este o lectura clasica, cartea Sa ucizi o pasare cantatoare este o lectura care se citeste usor, dar nu este deloc “usoara”. Te provoaca sa privesti sub o alta lumina situatia problemelor rasiale a Americii din anii 1930 si te imbogateste cultural.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu