Best seller

Sapiens: Scurta Istorie a omenirii

Informatii generale

Sapiens: Scurta Istorie a omeniriiSapiens: Scurta istorie a omenirii este o carte scrisa de catre autorul israelian Yuval Noah Harari, publicata in anul 2011 in limba israeliana si in 2014 in limba engleza. Pana in iunie 2017, cartea a fost tradusa in aproximativ 45 de limbi.

Plotul

Sapiens: Scurta Istorie a omenirii este o carte stiintifica. Stilul lui Harari pune in evidenta istoria umanitatii dintr-o perspectiva a biologiei evolutioniste. In lucrarea sa, autorul vede biologia ca fiind cea care stabileste limitele activitatii umane, iar cultura ca o forma a ceea ce se intampla in interiorul acelor limite.
Harari a studiat in lucrarea sa istoria omenirii, de la evolutia speciilor umane din Epoca de Piatra pana in secolul al XXI-lea.

Autorul imparte istoria Homo Sapiens in patru parti esentiale: revolutia cognitiva (care a avut loc cu circa 70 000 ani i.Hr), cea agricola (cu circa 10 000 i.Hr.), unificarea omenirii ( adica aceasta consolidare treptata a organizatiilor politice umane catre anumite structuri globale), precum si revolutia stiintifica (circa 1500 d.Hr, cand a aparut stiinta obiectiva).

CARTEA SAPIENS: SCURTA ISTORIE A OMENIRII ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Sapiens: Scurta Istorie a omenirii

elefant

Sapiens: Scurta Istorie a omenirii

carturesti

Sapiens: Scurta Istorie a omenirii

libris

Sapiens: Scurta Istorie a omenirii

Argumentul principal in jurul caruia se structureaza firul narativ al operei lui Harari este ca Homo Sapiens au ajuns sa domine lumea doarece sunt singurele animale care pot coopera intr-o maniera flexibila in grupuri largi. Harari sutine ca, in preistorie, Sapiens au fost o cauza a disparitiei altor specii umane precum neandertalienii.

Capacitatea Sapiens de a coopera in numar mare rezulta din abilitatea de a crede in lucruri existente doar in imaginatie, cum ar fi zeii, ideea de natiune, precum si drepturile omului. Harari sustine ca toate sistemele de cooperare umana la scara larga isi datoreaza aparitia capacitatii cognitive distincte a lui Sapiens de a integra fictiunea in structurile lor mentale.

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Harari descrie aceste lucruri vaste si complexe din istoria umanitatii intr-o maniera destul de concisa. Stilul lui ar putea fi descris ca fiind unul implicat si informativ.

La un moment dat, in paginile cartii, Harari sustine ca “proiectul principal al revolutiei stiintifice este “Proiectul Ghilgamesh”  (numit asa dupa eroul epopeeii cu acelasi nume). In cartea sa, acest laitmotiv al “imortalitatii” este unul destul de des intalnit.

Pe langa acest laitmtiv al “imortalitatii”, fericirea este o alta tema destul de intalnita in cartea lui Harari.O mare parte din cartea Sapiens: scurta istorie a oemnirii este interesanta, iar stilul de a scrie al autorului este in conformitate cu ceea ce vrea sa transmita prin opera lui. Insa se poate observa, de asemenea, o anumita inclinatie catre a exagera lucrurile si catre senzationalism. Se poate observa un fel de “vandalism” in judecatile profunde ale lui Harari si o lipsa de imprudenta in privinta legaturilor cazuale.

De ce merita sa cumperi cartea

In ciuda acestui stil putin exagerat, cartea Sapiens: Scurta istorie a omenirii sintetizeaza destul de bine esenta speciei noastre si felul in care am evoluat de-a lungul anilor.
Daca doresti o lectura logica si rationala, care sa te faca sa gandesti, atunci Sapiens: Scurta istorie a omenirii este alegerea potrivita.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu