Sapte ani buni

Informatii generale

Sapte ani buniCartea Sapte ani buni a fost publicata in anul 2013 si este scrisa de autorul israelian Etgar Keret. In Romania, romanul a ajuns prin intermediul editurii Humanitas in 2018, iar scriitorul Mircea Cartarescu a avut si ocazia sa il intalneasca pe Etgar si sa spuna cateva cuvinte despre acesta: 

Omul mi-a placut, imi plac si scrierile lui. Sper ca patrunderea sa anul acesta, cu doua carti deodata, in spatiul romanesc sa fie de bun augur si sa consacre un nume nou, ce va deveni curand familiar si iubit de public.

Cartea este menita sa curpinda cititorul si sa impresioneze pe oricine iubeste literatura cu adevarat. Inflexiunile sunt inspirate din Romain Gary, insa originalitatea autorului nu intarzie sa apara. Felul in care reuseste sa prezinte intr-un mod amuzant partea neagra a umanitatii este pur si simplu impresionant.

Sapte ani buni este o carte stralucita, care va reprezenta mult timp vocea unei noi generatii de autori moderni.

Plotul

Cartea incepe cu nasterea fiului lui Keret – primul eseu personal pe care Keret l-a scris vreodata – si se incheie cu relatarea unui atac cu rachete la Tel Aviv. In timpul atacului, Keret si sotia sa, Shira se afla pe o autostrada si il distrag pe fiul lor Lev de la pericol. Reusesc acest lucru jucand un joc menit sa ii protejeze de pericole prin distragerea atentiei de la tot ce este rau in lume.

In carte, autorul construieste un portret viu si emotionant al parintilor lui Keret, prin natura lor apriga si generoasa. De la ei, in aceeasi masura Keret a aflat puterea naratiunii. Povestile din care s-a inspirat autorul in schimb sunt sumbre. Mama lui Keret s-a nascut in Polonia si a fost singurul membru al familiei sale care a supravietuit razboiului, iar acest lucru si-a pus amprenta asupra viitoarelor generatii.

SAPTE ANI BUNI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

carturesti

Sapte ani buni

libris

Sapte ani buni

cartepedia

Sapte ani buni

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Modul conversational al lui Etgar Keret implica adesea o serie ocoluri, toate jucate in povesti despre familia sa integrate propria sa viata. In afara de o tulburare a somnului care insemna ca tatal lui Keret a umblat aproape zece mile pe noapte, Keret spune ca trauma acelei hibernari nu l-a marcat vizibil pe tatal sau, fin moment ce a iesit din razboi cu o dragoste intensa fata de ceilalti oameni, de tot felul. Cresterea in umbra acestor povesti explica natura lui Keret si, probabil demonstreaza si vocea lui plina de umor care se regaseste in scriitura sa. „Experimentez viata din jurul meu ca un fel de absurd”, spune el.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca va plac memoriile si apreciati romanele moderne care nu se iau foarte in serios, a caror autori au capacitatea de a prezenta actiunea intr-o maniera amuzanta, atunci Sapte ani buni de Etgar Keret trebuie cu siguranta sa intre pe lista dumneavoastra de carti must-read de anul acesta.

Pret
9.5
Actiune
8.5
Personaje
9
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score