Sotia din Paris

Informatii generaleSotia din Paris

Sotia din Paris este cartea care prezinta povestea de dragoste din Ernest Hemingway si Hadley Richardson, un cuplu teribil al capitalei pariziene in anii ’20. Este o poveste de dragoste extrem de cunoscuta si indragita in literatura americana, in special pentru ca in memoriile sale, scriitorul isi recunoaste sentimentele puternice pentru Hadley.

Paula McLain este o autoare amerciana indragostita de opera lui Hemingway, acesta reprezentand influenta principala din scrierile sale. Este o autoare cunoscuta a epocii noastre, ale caror carti au facut inconjurul lumii in scurt timp si ocupa locurile fruntase in librariile fizice si online de pretutindeni. In tara noastra, cartea Sotia din Paris a aparut in anul 2012, prin intermediul editurii Humanitas.

Plotul

Detaliile vietii tanarului Hemingway din Paris si calatoriile in Spania, Austria si Sudul Frantei sunt colorate. Prietenia sa cu Ezra Pound, Gertrude Stein, Sherwood Anderson si F. Scott si Zelda Fitzgerald este intriganta, dar drama de baza a acestei povesti este ca doi tineri incearca sa-si dea seama cine sunt, ce isi doresc unul de la celalalt si ce se poate astepta in mod rezonabil de la fiecare dintre ei. Cititorul stie de la bun inceput faptul ca uniunea dintre ei nu avea sa dureze.

Cei doi s-au intalnit la casa unuia dintre prietenii lui Hadley si dupa scurte corespondente si vizite si o oarecare ezitare din partea ei din cauza diferentei de varsta, s-au casatorit. In 1922, cu un fond de incredere si mostenirea suplimentara a lui Hadley, s-au mutat la Paris. Spre deosebire de aceste fapte, cuvintele care au trecut intre cei doi in timp ce au trait impreuna si au ajuns sa se cunoasca reciproc nu pot fi cunoscute. Si-a spus intr-adevar, inca de la inceput, „Pot face orice daca te am cu mine. … Cred ca pot scrie o carte.”

Oare ea a reflectat mai tarziu, asa cum o face Hadley fictiv , ca impresia ei de mireasa ca, intr-adevar, ea si perechea ei ar putea sa se prabuseasca si sa gaseasca sursa defectuoasa din centrul relatiei lor condamnate?

CARTEA SOTIA DIN PARIS ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

carturesti

Sotia din Paris

elefant

Sotia din Paris

cartepedia

Sotia din Paris

libris

Sotia din Paris

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

McLain si- a facut temele in ceea ce priveste evenimentele care pot fi stabilite. In 1920, Ernest Hemingway era, asa cum este prezentat aici, un tanar jurnalist aspirant care se reface din rani grave primite in Italia in timpul Primului Razboi Mondial si caderea emotionala a unei povesti esuate cu o asistenta de acolo. Si Hadley isi revenia din ranile provocate in copilarie de catre o mama sufocanta, sinuciderea tatalui ei si moartea unei surori mai mari intr-un incendiu.

De ce merita sa cumperi cartea

Este un tribut adus abilitatii scriitorului, iar simpatiile cititorului se schimba inainte si inapoi intre cele doua parti. Ambele contribuie la cresterea tensiunii dintre ele, desi pana la sfarsitul cartii, cei mai multi cititori sunt probabil sa fi ales deja personajul favorit. Avantajul fictiunii, desigur, este ca poate indrepta matritele din experienta care, in viata, raman adesea innodate. Poate transforma durerea si tristetea si omul esuand intr-o poveste eleganta, satisfacatoare si completa.

Pret
9
Actiune
8.5
Personaje
9.5
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score