Stapanul Inelelor

Informatii generale

Cartea Stapanul Inelelor este un roman de fantezie scris de catre filologul englez John Ronald Reuel Tolkien. Tolkien este considerat parintele genului fantastic si a fost profesor de anglo-saxona la Univeristatea Oxford.

Stapanul Inelelor este o carte scris intre anii 1937 si 1949, a carei parte esentiala a fost scris in perioada celui de-al doilea razboi mondial. Aparitia acestei carti a dus la crearea genul literar fantastic.

Cartea este in realitate o trilogie, fiind astfel compusa din 3 volume: Fratia Inelului (1954), Cele Doua Turnuri(1955), Intoarcerea Regelui(1955). Datorita succesului forimdabil pe care acest roman l-a avut, s-a dorit si ecranizarea lui, ecranizare ce s-a sondat cu numeroase premii Oscar.

Pe langa cinematografie, trilogia a fost pusa in scena in nenumarate teatre, a fost adaptata in radio, muzica, jocuri video, ceea ce ii arata maretia si aprecierea enorma de care are partea de atunci si pana in prezent.

Stapanul Inelelor

Plotul

Actiunea cartii se petrece intr-o lume fictiva, mai exact cel de-al treilea Ev al Pamantului de Mijloc. Tinuturile Pamantului de mijloc sunt impartite, astfel ca hobbiti, elfi, gnomi, orici si alte specii umanoide locuiesc pe acele meleaguri.

Fratia Inelului isi incepe actiune in Comitat unde Bilbo, un hobbit, isi serbeaza cea de-a 111-a aniversare, iar varul sau, Frodo Baggins, isi serbeaza majoratul deoarece implinise varsta de 33 ani. Bilbo ii incredinteaza lui Frodo un inel sa aiba grija el cat timp acesta este plecat. Gandalf cel Sur, un vrajitor, observa ca de fapt inelul este in realitate inelul care ii ofera puteri lui Sauron, Printul Intunecat, puteri ce se concretizeaza prin subjugarea celorlalte vietati de pe toate meleagurile.

Gandalf cel Sur ii cere lui Frodo sa plece cu inelul departe de Comitat si sa il distruga pentru ca Sauron sa nu poata sa puna mana pe el. Frodo il asculta si pleaca sa distruga inelul magic. De aici actiunea ia amploare si este presarata cu multe secvente ce au menirea sa iti taie respiratia, deoarece Frodo, in drumul lui, o sa se intalneasca si o sa lupte cu diverse creaturi menite sa ii fure inelul si sa il duca la Sauron.

Actiunea este captivanta si plina de persoanaje savuroase care dau farmec cartii. Lupte, persoanje mitice, intorsaturi de situatie neasteptate, aventura, lupta, iubire, onestitate, tot ce doresti are aceasta trilogie de-a dreptul vibranta. Imaginatia este cu adevarat punctul cheie a tot ce se intampla in acest roman.

CARTEA STAPANUL INELELOR ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

emag

Stapanul Inelelor

elefant

Stapanul Inelelor

carturesti

Stapanul Inelelor

libris

Stapanul Inelelor

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Stapanul Inelelor este de fapt o continuare a romanului Hobbitul publicat in anul 1937 scrisa de catre J.R.R. Tolkien pentru copiii lui.

Romanul este o intruchipare a luptei dintre bine si rau, avand un final destul de cliseic, dar actiunea si personajele care oglindesccu desavarsire caractere umane general valabile, ofera un plus intregului final. Este cartea ce descrie prin actiuni puterea, lacomia, naivitatea, drumul catre maturitate, prietenia.

Stapanul Ineleleor prin diversele lupte relatate in carte devine o intreaga poveste despre razboi, fiind o oglindire a modului in care toti ne aflam in realitate pe aceeasi treapta a mortii.

Prima parte din Fratia Inelului este compusa din 13 capitole capabile sa paveze drumul actiunii unde Frodo devine personaj principal. Tonul de narare al cartii Fratia Inelului este unul relaxat, creand o atmosfera placuta, preluata din Hobbitul. A doua parte este compusa din 10 capitole care deja redau un ritm putin mai alert de narare.

Cele Doua Turnuri si Intoarcerea Regelui sunt narate printr-un stil alert, incitant si neasteptat, crescand suspansul cititorului.

Multitudinea de personaje este cea care ofera cititorului un camp larg de vizualizare, iar descrierea amanuntia a fiecaruia in parte si a decorului ofera cititorului o perspectiva mult mai buna asupra intregului tablou zugravit.

Impactul pe care l-a avut Stapanul Inelelor asupra lumii intregi a dus la consemnarea termenului tolkeienian in Oxford English Dictionary.

De ce merita sa cumperi cartea

Sunday Times a facut o remarca uimitoare asupra acestei carti si anume “Cititorii se impart in doua categorii – cei care au citit Stapanul inelelor si cei care urmeaza sa o faca.”. Romanul Stapanul inelelor este o carte fara cusur, plina de o imaginatie si de o creativitate debordanta.

Este cartea atat de bine conturata, cu atat de multe persoanje si actiuni incat orice cititor o sa fie de-a dreptul captivat. Este cartea de care nu te plictisesti, ci doar o adori dupa fiecare cuvant parcurs.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu