Talentatul domn Ripley

Informatii generaleTalentatul domn Ripley

Cartea Talentatul domn Ripley este un roman scris de autoarea Patricia Highsmith si publicat pentru prima oara in anul 1955. In tara noastra a ajuns prin intermediul editurii Paladin, iar din 2016 incoace se numara printre cele mai cunoscute carti din librariile online, dar si fizice din tara.

Talentatul domn Ripley este doar prima parte a unei serii compuse din 5 carti. Astfel, autoarea a publicat in ordine cornologica si: Ripley sub pamant, Jocul lui Ripley, Baiatul care l-a urmarit pe Ripley si Ripley sub apa. Seria a fost incheiata in anul 1991 si a consolidat vanzarea a milioane de copii in intreaga lume. Cu toate acestea, primul roman ramane cel mai cunoscut. Din pacate, autoarea nu a trait sa vada foarte mult intregul succes al seriei deoarece in 1995 s-a stins din viata.

Plotul

Antagonistul Tom Ripley a prins contur in 1955, iar dupa publicarea romanului autoarea s-a bucurat de aclamatiile multor critici. De aceea, opera sa a fost premiata cu un premiu pentru cea mai buna opera straina a genului politist, iar doi ani mai tarziu a fost tradusa in franceza.

Cartile autoarei au fost subiectul multor adaptari cinematografice. Patricia Highsmith a mai scris alte 22 de opere si 8 povesti scurte care erau considerate macabre, satirice, ori pline de umor negru.

Cartea prezinta povestea protagonistului Tom Ripley, intr-o societate din perioada anului 1955. Actiunea are loc in Manhattan, unde fiecare barbat tanjeste dupa succes si ar face orice pentru a-l obtine. Pe parcursul romanului acesta se transforma nu doar intr-un baiat rau, dar si intr-un adevarat sociopat si este interesant de urmarit evolutia sa ca personaj.

El este produsul unei familii disfunctionale si maestru al manipularii. Isi schimba foarte des starea de spirit, motiv pentru care ar putea avea si o tulburare maniaco-depresiva. Nu isi gaseste adevarata identitate, iar lupta sa de recunoastere si de a face ceva maret presupune deseori si situatii mai putin placute.

CARTEA TALENTATUL DOMN RIPLEY ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

elefant

Talentatul domn Ripley

carturesti

Talentatul domn Ripley

libris

Talentatul domn Ripley

cartepedia

Talentatul domn Ripley

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Este o carte tulburatoare, incitanta si cu pasaje delicioase de umor negru. Tom Ripley este un antagonist atipic, un personaj pe care rareori ne este dat sa il gasim in carti. Sentimentul de vinovatie il bantuie si il transforma intr-un alt om, insa si inocenta din ochii sai pare convingatoare.

Autoarea reuseste sa ne atraga prin personajul creionat de ea in 1955, iar lectura devine pe parcurs din ce in ce mai placuta. Este un roman plin de mister, uosr de parcurs si absolut savuros.

De ce merita sa cumperi cartea

Daca sunteti un impatimit al cartilor de mister, Talentatul domn Ripley scris de Patricia Highsmith este cartea perfecta pentru dumneavoastra. In cele peste 300 de pagini veti avea parte de intrigi, personaje bine conturate si un protagonist care nu va inceta sa va surprinda prin comportamentul si deciziile sale radicale.

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu