Tatuatorul de la Auschwitz

Informatii generaleTatuatorul de la Auschwitz

Cartea Tatuatorul de la Auschwitz a fost publicata de scenarista de origine australiana Heather Morris in septembrie 2018, dar a intampinat multe obstacole. Autoarea a elaborat un scenariu initial, dar dupa patru ani, o companie locala de productie de film nu a putut sa o avanseze. Asa ca a intrat in diferite concursuri, primind destula recunostinta pentru a-l redefini ca pe un roman. A atras atentia unei edituri locale, iar restul, asa cum se spune, a fost istorie. La doar doua saptamani de la lansare a vandut peste un milion de exemplare.

Heather Morris l-a intalnit pe protagonist in 2003. Sokolov traia in Melbourne, iar sotia lui murise recent, insa povestea lor de dragoste trebuia spusa. Aceasta poveste impresionanta reprezinta romanul de debut al autoarei.

 

Plotul

Tatuatorul de la Auschwitz este povestea de dragoste a lui Lale Sokolov si a sotiei sale, Gita, care s-au intalnit ca prizonieri in lagarul de concentrare infam, in ziua in care Sokolov, tatuatorul sef la tabara, a imprimat bratul lui Gita cu numarul sau de identificare. O poveste de dragoste care porneste de la un act pe care Sokolov l-a numit insusi „defaimare”.

Lale si Gita s-au indragostit in mijlocul terorii suferintei si absolutului din lagarele de concentrare. Lale Sokolov a decis sa-si spuna povestea, dar cu o instructiune foarte importanta adresata autorului, Heather Morris, aceea de a nu aduaga bagajul personal.

CARTEA TATUATORUL DE LA AUSCHWITZ ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

elefant

Tatuatorul de la Auschwitz

carturesti

Tatuatorul de la Auschwitz

libris

Tatuatorul de la Auschwitz

cartepedia

Tatuatorul de la Auschwitz

In luna aprilie a anului 194, Lale Sokolov, un evreu de origine slovaca este dus in faimosul lagar de concentrare Auschwitz-Birkenau. Datorita abilitatii sale de a vorbi mai multe limbi de circulatie internationala, este pus sa lucreze pe postul de tatuator. La acea vreme, lagarul primea atat de multi prizonieri incat devenise o corvoada sa ii inregistreze pe fiecare cu poze si date personale, cum fusese initial. Urmele tuturor prizonierilor s-au pierdut usor usor, deoarece au ales sa ii tatueze. Un numar tatuat pe brat reprezenta din acel moment toata identiatatea lor, astfel, procesul de dezumanizare lua amploare.

In luna iulie o cunoaste pe Lale, sau prizonierul 34902. Se indragosteste iremediabil de ea si isi jura ca intr-un fel sau altul, vor scapa din acest lagar si se vor casatori. In cei doi ani si jumatate, Lale este martor al unor fapte oribile si barbare, dar da dovada de curaj si compasiune, riscandu-si viata pentru a-si ajuta colegii sa supravietuiasca. Pozitia sa, usor privilegiata fata de ceilalti prizonieri, ii permitea sa procure hrana pentru ceilalti.

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Lale si Gita traiesc o dragoste pura in mijlocul mortii. Cei doi vad speranta pentru un viitor in afara sarmei ghimpate, speranta pentru o viata mai buna impreuna, fapt ce ii ajuta sa treaca peste acea perioada traumatizanta.

Povestea este reala, odioasa, dar o interpretare a unor experiente terifiante care au avut loc. Barbatul care a tatuat bratele a mii de prizonieri este un simbol al Holocaustului, iar Tatuatorul de la Auschwitz devine astfel o dovada a rezistentei iubirii si omeniei in cele mai intunecate conditii posibile.

De ce merita sa cumperi cartea

Este un roman sfasietor, uman si inspirational, Tatuatorul de la Auschwitz este destul de diferit de orice carte pe care o veti citi despre atrocitatile din acele vremuri. Merita cumparata deoarece este o carte care aduce fiori pe sirea spinarii. Povestea dintre protagonisti este reala, asa cum nicio alta poveste nu va mai fi scrisa vreodata. Un tribut adus sufletelor celor care au pierit in timpul acelui regim ucigas.

8.6 Total Score

9.2Editor's score
Pret
9
Actiune
9
Personaje
9.5
8.6User's score
Pret
8
Actiune
8
Personaje
10
PROS
 • Povestea de iubire este reala, pura si impresionanta
 • O dovada ca iubirea nu dispare nici in cele mai negre situatii
CONS
 • O carte cutremuratoare, nereocmandata celor slabi de inger
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

2 Comments
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Lasa un comentariu
 1. 4.3
  Pret
  80
  Actiune
  80
  Personaje
  100

  O poveste sfasietoare care de multe ori m-a facut sa las cartea. M-am reapucat de ea cu greu fiindca niciodata nu mi-a fost usor sa citesc despre ororile Holocaustului. Recomand si Baiatul cu pijamale in dungi de John Boyne.

  + PROS: - actiune captivanta - pret accesibil - poveste bine construita
  - CONS: - nu i-am gasit cusur
  Helpful(1) Unhelpful(0)You have already voted this

Comentariu

Your total score