Tragatori si mistificatori

Informatii generaleTragatori si mistificatori

Cartea Tragatori si mistificatori. Contrarevolutia Securitatii in decembrie 1989 este un roman istoric, realizat de autorii Andrei Ursu, Roland O. Thomasson si Madalin Hodor. Cartea a fost publicata in anul 2019, la editura Polirom si are 424 de pagini. A fost scrisa in urma unor ani lungi de studiu si interviuri cu persoanele care au participat la ororile din decembrie ’89, oferind astfel cititorilor, o noua fatada a istoriei ascunse.

Plotul

Cartea urmareste evenimentele din decembrie 1989, cunoscute pentru romani drept Revolutia din ’89. Dosarul Revolutiei continua sa ridice intrebari, publicul punandu-si intrebari serioase despre finalizarea procesului si pedepsirea vinovatilor. Deoarece acest subiect este unul dezbatut, dar al caror probe par sa dispara subit, cei trei autori au decis sa ofere versiunea cruda, neflitrata, a ceea ce s-a intamplat cu adevarat, raspunzand la intrebarea: Cine a tras la Revolutie?

Unul dintre autori, Andrei Ursu, este fiul disidentului Gheorghe Ursu, fost inginor constructor, care a murit din pricina batailor crunte din timpul detentiei de la Jilava in anul 1985. In urma achitarii tortioniarilot, Andrei Ursu a declarat:

„Trebuie înţeles că în propaganda de reabilitare a securiştilor nu este vorba doar de reputaţia lor. E vorba (…) mai ales despre impunitatea  ofiţerilor de se­curi­tate. Sînt multe alte cazuri, chiar şi dosare – de oameni bătuţi, torturaţi, dispăruţi, supuşi altor forme de abuz şi umilinţă – inclusiv, de pildă, represiunea împotriva muncitorilor care s-au revoltat la Braşov, în 1987. Numai în acel dosar au fost implicaţi zeci, dacă nu sute de securişti.  Aici este, cred, semnficaţia mai gravă, pen­tru justiţie, pentru înţelegerea trecutului şi pentru conştiinţa noastră, a acestei achitări. O condamnare, prima pentru infracţiuni contra omenirii (în acest caz, prin tortură) a unor securişti în România, ar fi constituit un precedent periculos pentru sute de alţii ca ei. Se pare că unii magistraţi încă nu sînt în stare să o facă. Sperăm să vedem cît mai repede motivaţia acestei decizii. Şi mai ales, sperăm că judecătorii de la Înalta Curte să fie oameni verticali, cu curaj”, scrie Andrei Ursu.

TRAGATORI SI MISTIFICATORI ESTE DISPONIBILA ONLINE IN MAGAZINELE:

carturesti

Tragatori si mistificatori

cartepedia

Tragatori si mistificatori

libris

Tragatori si mistificatori

Stilul literar si atmosfera creata prin cuvinte

Cartea contine adevaruri inca nerostite in zilele noastre. Descrie erorile si ororile care s-au intamplat de-a lungul istoriei romanesti, iar stilul folosit de autori, convinge orice cititor. Cartea istorica, Tragatori si mistificatori. Contrarevolutia Securitatii in decembrie 1989, nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca romanilor, ba chiar ar trebui sa fie inclusa in bibliografia scolara obligatorie.

De ce merita sa cumperi cartea

Cartea Tragatori si mistificatori. Contrarevolutia Securitatii in decembrie 1989 scrisa de Andrei Ursu, Roland O. Thomasson si Madalin Hodor, trebuie citita de orice roman. Indiferent de afinitatea dumneavoastra pentru istorie sau politica, o astfel de carte este un manual de sinceritate, care explica fara perdea, ceea ce s-a intamplat cu adevarat la Revolutie.

Pret
9.5
Actiune
9.5
Personaje
9.5
Lasa un comentariu  |  Read reviews and comments

Am mereu o carte in geanta fiindca imi place sa profit la maxim de timpul pe care il am pentru a descoperi noi titluri si personaje misterioase. Citesc carti politiste, de istorie, biografii, fantasy si imi plac chiar si cele cu un iz de romantism.

Spune-ne parerea ta! :)

Comentariu

Your total score